9 entry daha
  • nerdeyse bütün eski yunanca özel isimlerle beraber kendi ismi de tarafımızdan yanlış telaffuz edilen adam. "thukididis" okunur. öte yandan sophokles "sofoklis" diye, euripides "evripidis" diye, zeus "zevs" diye, athena "athina" diye, diye diye sikime kadar okunur.

    hep ingiliz - fransız - alman bok yemesi bunlar, bir de bizim eski alimlerin uluslararası normlara uymak için arada derde kalmalarından (tabii ki ve gene de azra erhat'ın hastasıyım allah inandırsın). allahtan vaktiyle atalar atina, peşte, bükreş v.s. demiş de bugün ethıns, budapest, bukırest filan demiyoruz.

    bu arada, büyük adamdır.

    thoukidides'in yaşadığı vakitte anlatım dilinin atası homeros'un ("omiros") edebiyatı temel kabul edildiğinden ve tarih anlatımının atası herodotos'un ("irodotos") da bu işin ağababası olduğu bir ortam varken yaptığı iş -yani bugünkine pek yakın bir yöntemle geçmişi anlatmak- devrimdir. olayları kronolojik, çeşitli kaynaklardan doğrulanmış ve tarafsız olarak anlatır. başvuracağı kaynaklar insan olduğundan ve henüz iphone, .mp3, .avi icat edilmediğinden kronolojide de hata vardır, bazı olayların gerçekliğinde de. tarafsız olup olmadığı da tartışılır ama bir atina vatandaşı olarak yazdıkları büyük göt ister. sözlük'ün götümüze girebilir tırsaklığının onda biri bu adamda yoktur mesela.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap