7 entry daha
  • ülkemizde, ev içindeki nemli bölgelerde kendileriyle bolca karşılaşılabilmesinden ötürü ve çocukluğumdan beri, belki görüntülerinden, belki boyutlarından, belki de agresif bir yapıya sahip olmamalarından ötürü beynimin zararsız klasöründe tuttuğum ve yakın zamanda yeniden nazarıma gark olmuş olan böcek dostlarımızdan..

    dikkatimi çekme nedenleri bundan yaklaşık yarım saat önce sol kulağım tarafından farkedilen bir çıtırtıya dayanıyor. duvarkağıdı üzerinde gezen bu minyatür böcekten sabahın beşinde çıkan çıtırtı sesine inanamamakla birlikte beynimde -yaklaşık 15 yıl sonra- çakan bir şimşek bu arkadaşların aslında nam-ı diğer kitap kurdundan başka bir şey olmadığını farkettirdi. "kitap kurdu*" teriminin mecazi ve afacan anlamını bir kenara bırakacak olursak bu terimin ortaya çıkmasının rahatsız edici, zararlı kahramanlarından birinin bu böcek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz..

    bu nacizane, kibar ve kendi halindeki böcek dostumuz %75-%95 nem oranları arasında gayet sağlıklı ve dinç olarak yaşayabilirler. ilgi alanı temel olarak karbonhidratlar olmakla birlikte uzmanlık alanı polisakkaritlerdir.. bunların beslenme alışkanlıklarının bizleri ilgilendiren kısmı ise şunlardan ibarettir: naftalin, yapıştırıcı türleri, kitap ciltleri, kağıt, fotoğraflar, şeker, kahve, halı, kumaşlar ve bildiğimiz saç kepeği. kıtlık dönemlerinde bu besinlere ulaşamadıklarında ise menülerine pamuklular, ipekler ve hatta yapay deri ve sentetik kumaşları da katabilirler. bir de üstüne beslenmeden bir yıl yaşayabilirler ki ben şahsen artık böceklerin bu tarz rekor denemelerine şaşırmıyorum.

    menülerine bakacak olursanız benim odamın duvar kağıdından (kağıt ve yapıştırıcının inanılmaz birlikteliği bu böcek için bir nevi doğum günü pastası olmuş olsa gerek) gelen çatır çutur seslere şaşırmanın bir manasının olmadığı rahatlıkla görülebilir ve bu entrynin girildiği saate bakacak olursak da bu canlıların gece yaratıkları (nocturnal) olduklarını anlayabiliriz..

    özetle bu böcek türü, yeterli sayıya ulaşabilirse ve gereken şartlar sağlanırsa komple bir evi yiyebilecek kıvamda gibi gözükse de aslen hiçbir hastalık taşıma kapasitesi olmayan, 14. yüzyıldan kalma kitaplar içeren bir kütüphaneniz yoksa dikkate değer bir maddi zarar yaratmayan, insana kati şekilde bulaşmayan ve hatta diğer böcek düşmanları olan örümcekler, -benzeseler de akrabalıkları bulunmayan- kulağakaçan böcekleri* için dahi av olabilen kendi halinde bir ev arkadaşıdır. kanımca üniversite boyunca edinebileceğiniz bir çok ev arkadaşından daha az yer, kişisel alanınıza daha az tecavüz eder ve asla ve katiyen ortalıkta dolu kül tablası bırakmaz.
82 entry daha
hesabın var mı? giriş yap