8 entry daha
  • tiyatro non grubu tarafından yazık edilmiş heiner müller oyunu. tek gösterimi olduğunu duyunca, bir de grubun adını "tiyatro noh" diye hatırlayınca büyük bir hevesle tiyatro kapısında beklemeye başladım. kapıda bekleme nedenimiz muammer karaca tiyatrosu'nun o kendine has 80'lerin sonu 90'ların başı rutubet kokan evlerin kokusuydu aslında. neyse... oyunda o kadar çok şey parçalandı, fırlatıldı, tahrip edildi ki içimden iyi bir sponsor bulmuşlar herhalde diye geçirdim. disko disko ışıklar olmadan da, cd fırlatmadan da gerilim yaratılabilirdi. keşke isimlerinin çağrıştırdığı noh tiyatrosu'na baksalardı biraz. ayrıca, öyle her şeyi parçalama olayı çok feci şekilde titanların düşüşü nü anımsattı bana. neyse günahlarını almayayım. amatör ötesi oyunculuklar olmasaydı, hatta sadece hamlet ve ophelia olsaydı oyunda bir de oedipus kompleksi'nin dibine vurmuş o yumurta kılıklı dekor... gerçekten çok daha etkileyici olurdu. çünkü akılda kalan sadece bunlar oldu. demek ki diğerleri fazlasıyla gereksizmiş. (bkz: boş alan)

    fakat oyunun çevirisi, sahnelenişinin aksine ne yordu ne de havada kaldı. diğer shakespeare oyunlarına olan referanslar düzgün şekilde çevrilerek gayet anlamlı hale gelmişti.

    --- spoiler ---

    ophelia: ben ophelia. nehrin kabul etmediği kadın. gaz ocağının başındaki kadın. ipteki, yüksek dozdaki kadın. bugün kendimi öldürmeyi bıraktım.
    ******
    hamlet: gerçek bir yas için acı verin bana. bir acıya dünya...

    --- spoiler ---
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap