• nusayrîlerin yıl içinde kutladığı sayısız bayramdan biri.

    motamot çeviriyle edar = mart, evvel = ilk, hariri = ipek; yani, bir mart ipeği gibi bir anlama gelir. yalnız miladî takvime göre 1 martta kutlanmaz haririt evvel edar 14 mart gününe tekabül eder. (bunun sebebi nusayrîlerin kullandığı geleneksel takvimin -ki sözlü veya yazılı hiçbir kaynaktan doğruluğunu veya yanlışlığını öğrenememekle beraber bunun rumî takvim olduğunu düşünüyorum- 365 gün olmakla beraber bütün dünyanın kullandığı bildiğimiz takvimden 13 gün rötarlı seyretmesidir.)

    nusayrîler arasında kısaca ‘hariri’ diye de geçer. anladığım kadarıyla bir çeşit hoş geldin bahar bayramı -ki ilkbaharın başlaması yeni yılın da başlangıcı demektir- olarak da değerlendirilebilir. nitekim, evlerin kapılarına ve duvarlarına süt damlatmak, kireç serpmek gibi beyaz renkli ritüeller varmış eskiden. burada amaç beyazla işaretlenen evlerde yaşayan insanların aydınlık, huzur dolu bir yıl geçirmeleri dileğinde bulunmakmış.

    günümüzde bu bayrama dair devam eden bildiğim tek gelenek ise sütlaç yapmaktır. fırın sütlaç değildir yalnız bu, tencerede (3 ölçü su, 1 ölçü şeker, 1 ölçü pirinç bu karışım hafiften kaynamaya başlayınca da 1 ölçü süt eklenerek) yapılır. konu komşuya karşılıklı ikram edilip bol bol tüketilir 14 mart gününde…
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap