7 entry daha
  • 1 ocak 2011 tarihinden itibaren yeni versiyonunun kullanılmaya başlanacağı kısaltmalardır.

    yürürlüğe girecek olan incoterms 2010'a göre, 4 teslim şekli yürürlükten kalkacak olup yerine 2 tane yeni teslim şekli girerek toplam sayı 13'ten 11'e inecektir.

    dap (delivered at place - yerinde teslim ) ve dat ( delivered at terminal - terminalde teslim) daf, des,deq ve ddu’nun yerini almış olup, her türlü taşıma modunda uygulanabilir.

    dap klozu, malların, taşıma vasıtasınca boşaltılmak üzere belirtilen belirli bir noktada alıcıya sağlanması (teslim edilmesi) anlamına gelir. dap daha önceki daf,des, ve ddu’nun yerini almıştır.
    dat klozu, malların, taşıma vasıtasınca boşaltılmak üzere varış noktasında alıcıya sağlanması (teslim edilmesini ) anlamına gelip, daha önceki deq klozunun yerini alıp, deq’in aksine,
    multimodal (çoklu vasıta için) kullanılabilir.

    ayrıca, uluslararası taşıma zincirinde terörist saldırıların önlenmesi uzun zamandır önemli bir konu olarak yerini korumaktadır. incoterms 2010, bu gelişmeleri dikkate alarak,gerektiğinde güvenlikle ilgili önlemlere ilişkin masrafları hangi tarafın üstleneceğine dair açıklamalarda bulunmuştur.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap