9 entry daha
  • birçok tradisyonda yer alan efsanevi kuşun farsça'daki adlarından biri...

    eski yunan mitolojisinde "phoenix", arap tradisyonunda "anka", çin'de "tanniao" ve kimi tradisyonlarda "homa" ya da "rokh" adını alır.

    simurg (simorgh), iran tradisyonunda insan dili bilen, mesajcı, sırdaş, hikmet sahibi, mükemmel bir kuştur. kahramanları taşır, uzak mesafelere yolculuk yaptırır ve yakıp kendisini tekrar çağırabilsinler diye onlara kendi tüylerinden birkaç tane bırakır.

    arap tradisyonuna göre bu kuş, efsanevi kaf dağı'nın üzerindedir; yunan mitolojisine göre öldükten sonra küllerinden doğan harika bir kuştur; taoizm'de ise ölümsüzlüğün sembolüdür.

    sufi ferideddin attar, efsane ve masallardaki bu kuştan "kendini aramanın sembolü" olarak söz eder; masallardaki kahraman, sonunda, uzaklarda aradığı şeyin aslında çok yakınında olduğunu, yani kendisinde veya kendi içinde olduğunu idrak eder. bu, "kendini bilme" sembolizmi, inisiyatik ifadelerle, inisiyatik ölüm ve başkalaşım geçirerek yeniden doğuş, mistisizmdeki ifadelerle, "uyanma, aydınlanma, kurtulma" olarak ifade edilir.

    kısaca, simurg kuşu, bir tekamül hedefinin sembolüdür ki, bu hedef ezoterik bilgilerde nefsaniyetini tümüyle alt etme ve 'dünya gezegeni okulu' ndan mezun olacak düzeye gelme olarak ifade edilir.

    kimi yazarlar hindu tradisyonundaki garuda ve eski mısır tradisyonundaki "bennu" kuşunu simurg ile bir tutarlarsa da, bu kuş simurg (anka) kuşu'ndan çok farklı niteliklere sahip olarak betimlenir ve daha farklı anlamlara gelir.
161 entry daha
hesabın var mı? giriş yap