• sanırım ilk defa ahmet hakan tarafından dile getirilen tespit. milli görüş hareketindeki mücahitlerin refah partisi ve akabinde akp* döneminde devlet tarafından verilen ihalelerle sermayeyi büyütmesini anlatıyor. (bkz: kamu ihalesi)

    bir nevi cumhuriyet döneminde "türk" sermayedar yaratma girişimi gibi. nasıl vehbi koç, büyümeye bir kamu ihalesiyle başladıysa veya bugün gayet büyümüş çukurova yöresi zenginleri, onların holdingleri ermeni ve rumların mallarına devlet aracılığı ile el koyarak şiştiyse bu da 12 eylül ile başlayan "yeşil sermaye" yaratma girişiminin uç noktası.

    tabii ki bu yeni zenginlerin dahil olduğu yeşil sermaye olarak bilinen zengin sınıfının topunun eski mücahit olduğunu kestirmek zor... ancak yeşil sermayeyi büyüten her ne ise, eski mücahitleri de büyüten o. (bkz: yeşil sermaye/#19929270)

    işin garip tarafı ise şu, sermayenin türkleştirilmesini haklı olarak dert edinenlerin bazıları nedense bu adamların demokrasiyi geliştirebilecek, çıkarları ordunun zıttında olduğu için türkiye'yi sivilleştirecek bir güç, bir ittifak olduğunu zikrediyor. tabii yeşil sermaye, mücahit, müteahhit gibi kavramları "sivilleşme" gibi garip bir söylemle bile yan yana getirmek zor olduğundan farklı bir ad bulmuşlar: (bkz: otantik burjuvazi)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap