9 entry daha
  • sanırım aramızda bazıları bir feet deyince kendi adımlarına bakıyorlar ki, "metre gibi aha uydurulmamıştır" diye laflarla gelmiş birim sistemine. kendilerine 1 taş deyince dağdan kayadan kopan taş ağırlığı kadar alışveriş yapmalarını salık veriyorum.

    1 feet = 30.48 cm denilirken 1 feet dediğimiz ölçü de son derece uydurulmuş bir sistem olup, adı nedeniyle doğalmış gibi algılanır. (araştırılırsa 1 feet si sisteminde tam karşılığı bir müddet bulunamamıştır.) halbuki feet de galon da yard da uydurulmuş sistemlerdir.

    bunun üzerine fransızlar (ki her ne kadar dallamalıkları olsa da bilim-teknolojide son derece üretken bir millettir) bu iş böyle olmayacak, adam akıllı bunu standardize edelim demişlerdir. 1 feet ten 1 yarda ordan da 1 mile geçerken küsüratlı sayılarla ancak geçiş yapılırken, metrik sistemde insanoğlunun kullandığı sayı tabanı (10) katları ile genişletilerek kullanıldığından kullanımı son derece pratik, ve kafa karışıklığı yaratmayacak bir sistemin temelini atmıştır. bugün ortalama zekadaki amerikalıya 1 mil kaç yarddır denildiğinde, çevirici kullanmadan kem küm yaklaşık şu kadar derken bir cezayirli veya bir koreli 1 kilometrenin kaç metre ettiğini şak diye söyler, çünkü bilir ki aralarında küsüratlı geçişler yoktur ve tüm birimler birbirinin tam katıdır.

    çok geçmeden ise iyice sabitleyerek bir metre, hidrojenin titreşim frekansının 10 üzeri bilmemkaç katına eşitlenerek metrik sistemdeki standardizasyon isabetli ve net şekilde tanımlanmış ve mevzu kapanmıştır.

    bugün havacılıkta feet kullanılmasının tek sebebi, havacılık teknolojisinde amerikalıların, doğu blokunun da çok ileri olmasına karşın kendi çeperlerinde kısılı kalmasından ötürü, hızlı ilerlemesi ve birimlerini kabul ettirmesidir. yani bu argüman "a bak latince element adı verilmiş, o zaman kullanılıyor" demekteki mantıkla aynıdır, sen o bilimde ağırlığını koyduysan peşindekiler de seni takip eder. tıpkı kalite biliminde kaizen, poka yoke, kanban gibi yüzlerce japonca kelimenin kabul görmesi gibi. bu durum denizcilikte de deniz mili vb. gibi kullanılmasına da benzer.

    abd nin geçememesindeki tek sebep imperial sistemin asilliği ve doğallığı değil maliyettir. 300 milyon kişinin yaşadığı bir ülkede hop metrik sisteme geçelim pilot bölge yapalım demek için artık çok geçtir, kafa karışıklığı yaratır. abd zaten halihazırda bilimsel çalışmalarında metrik sistemi kullanan bir ülkedir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap