10 entry daha
  • defalarca değinilmiş, ekleyelim. opec üyelerinden özellikle arap ülkelerinin hatalı stratejileri abd ve israil'i güçlenmesine yol açmıştır. filistin sorununu çözebilecek strateji petrol fiyatlarının yükseltilmesi değil, petrol arzının durdurulması ile olabilirdi.

    opec'in bu hamlesinden zaten dış ticaret fazlası veren ülkelerin etkilenmesi mümkün değildir. petrol fiyatlarının yükselmesi, sanayi mallarının maliyetlerinin artmasına yol açsa bile, gelişmiş ülkeler diğer ürün fiyatlarına bunu yansıtmışlar ve ekonomilerini daha da güçlendirmeyi başarmışlardır. olan gelişmekte olan ülkelere olmuş, türkiye gibi ülkeler ise ihracat pazarlarının dar olmasından dolayı maliyetlerin yükselmesine paralel olarak ürünlerini satamamışlardır. ithal ikamesi politikasının da etkisiyle 70'lerde ülkemizde görülen tüpgaz, akaryakıt, şeker, margarin kuyruklarının, karaborsanın sebebi opec'in bu anlaşılmaz hamlesidir. dahası 70'lerde türkiye'de nerdeyse yaşanan iç savaş ve 12 eylül darbesi de bunla ilintilidir.

    o günlerin konjüktöründe opec arzı durdursa, belki arap şeyhleri banka hesaplarına milyonlarca dolar yatıramayacak, ancak filistin sorununda önemli adımlar atılmış olacaktı. sovyetler birliği, çin ve japonya'nın zaten filistin sorunu karşısında takındığı tavır bile avrupa ve abd'yi yeterince korkutmaya yeterli idi. kaldı ki çin ve sovyetler birliği'nin de petrol üreticisi olduğu bir gerçek. eğer amerikanlar avrupa'yı yanlarına alıp, 3. dünya savaşı çıkartmaya niyetlenseler bile, petrol arzının kısıtlı olduğu bir zamanda, sanayinin durduğu bir ortamda bunu amerikan ve norveç petrolleri ile kaç sene devam ettirebilirdi? sağolsun arap alemi başta olmak üzere opec abd'nin bu korkusunu yıkmayı başarmıştır.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap