1 entry daha
  • bakterilere "askıntı" olarak onların hücre içi metabolizmalarını kendi kopyalarını ürettirmek üzere kontrol altına alan akıllı moleküller.

    bir bakteriyofaj bir bakterinin hücre zarına - ya da varsa, ki olur genelde - hücre duvarına tutunur, sahip olduğu enzimlerle bu duvar ve zarı eritir, kendi genetik materyalini hücrenin içine enjekte eder. kimi zaman hemen, kimi zaman hangi parametrelere bağlı olduğu bilinmeyen bir süre sonra bakteri hücresinin kontrolünü ele geçirerek kendisini oluşturan materyalleri ürettirir, bakteri işe yaramaz hale gelince de onu patlatarak kopyalarını yeni bakterile bulaştırmak üzere dışarı salar.

    bazen bu malak yaratıklar kendi genetik materyallerini bakterinin dna'sı ile birleştirir ama kontrolü ele geçiremezler. bu durumda baktoriyofaj'ın genleri de bakterinin genlerine katılır, bakteriye kimi yeni özellikler katma şansı olur.

    kimi nadir zamanlarda da kendi kopyalarının içerisine bir miktar bakteri geni de karışır. anlamlı olması gerekmeyen bu dna parçaları faj tarafından diğer bakterilere taşınarak onların dna'larına eklenebilirler.
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap