142 entry daha
  • smurfs'dan bahsetmişken, gerçekten de smurfs'ın çizerinin bir sosyalist olduğu düşünüldüğünde, gerçekten de smurfs'ın sosyalizm propagandası yaptığı kadar, bu kitap da kapitalist propaganda yapmaktadır. bunu yalnızca buhardan nem kaptığı iddia edilen kimi komünistlerin sözlerinden değil bizzat kitabın içerisinde geçen ifadeler ve tasvirlerden de anlıyoruz:

    "... there was something called liberalism. parliament, if you know what that was, passed a law against it. the records survive..." (tr. "liberalizm denilen birşey varmış. parlamento, tabi eğer bunun ne olduğunu biliyorsanız, ona karşı bir kanun çıkarmış...")

    "...bernard marx, who was a specialist on hypnopædia." (tr. "bernard marx, hipnopedia uzmanı ") (karl marx'ı çağrıştırmıyor mu?hem de insanları genç yaşta hipnotize eden biri olarak.)

    "liberalism, of course, was dead of anthrax, but all the same you couldn't do things by force." (tr. "liberalizm, elbette, şarbondan öldü, fakat eskiden olduğu gibi herşeyi kuvvet kullanarak çözemiyorsunuz.")

    komünizm adamı dinsizleştirir ve dinsizleşmek kötü birşeydir mesajı:

    "then you think there is no god?" (tr:"yani bir tanrının olmadığını düşünüyorsun")

    "no, i think there quite probably is one." (tr: "hayır, var olmasının mümkün olduğunu düşünüyorum")

    "then why? …" (tr: "peki neden?")

    mustapha mond checked him. "but he manifests himself in different ways to different men. in premodern times he manifested himself as the being that's described in these books. now …" (tr: "fakat o (tanrı) kendisini farklı yollardan farklı insanlara gösterir. modern öncesi çağlarda kendisini kitaplarda anlatıldığı gibi gösteriyordu. ama şimdi...")

    "how does he manifest himself now?" asked the savage. (tr: "şimdi nasıl gösteriyor peki?")

    "well, he manifests himself as an absence; as though he weren't there at all." (tr: şimdi kendisini bir yokluk olarak gösteriyor, sanki orada değilmiş gibi.")

    "that's your fault." (tr."bu senin suçun")

    "call it the fault of civilization. god isn't compatible with machinery and scientific medicine and universal happiness. you must make your choice. our civilization has chosen machinery and medicine and happiness. that's why i have to keep these books locked up in the safe. they're smut. people would be shocked it …"
    (tr."buna uygarlığın suçu diyelim. tanrı makineler ve bilimsel ilaçlarla ve evrensel mutlulukla karşılaştırılamaz. seçimini yapmak zorundasın. uygarlığımız makineleri, ilaçları ve mutluluğu seçti. işte bu yüzden bu kitapları bir kasada kilitli tutuyorum. insanlar şok olabilir... ")

    insisted the savage, "it is natural to believe in god when you're alone–quite alone, in the night, thinking about death …" (tr: "yalnız olduğunda, geceleri, ölümü düşündüğünde tanrıya inanmak doğaldır")

    "but people never are alone now," said mustapha mond. "we make them hate solitude; and we arrange their lives so that it's almost impossible for them ever to have it." (tr: "ama şu anda insanlar hiçbir zaman yalnız değiller." dedi mustafa. "onların yalnızlıktan nefret etmesini sağladık; ve onların hayatlarını ona asla ulaşamayacakları hale getirdik zaten" )

    mülkiyetin ortak olduğu, zenginliğin bolluğun olduğu, herkesin ortak yaşadığı bir toplumda insanların yalnız olamayacakları, bu yüzden tanrıya ulaşamayacakları düşüncesi... gerçekten ilginç.

    bunlarla kalsa yine iyi, bunlara ek olarak bir de kitabın sonundaki eklerde yazarının komünizme ilişkin korkuları olduğunu belirten notlar da üstüne dikilmiş tüy olarak karşımıza çıkmakta ve kitabın nasıl da komünizme karaçalmak için yazılmış bir kitap olduğu gerçeğiyle bizleri karşı karşıya getirmektedir.

    "on the international political scene we have the bolshevik revolution in russia, the dictatorship of mussolini in italy, and the nazi party movement in germany. huxley had always been concerned about threats to man's freedom and independence. he realized that communism and fascism place the state above the individual and demand total allegiance to a cause. recognizing the danger, he demonstrated the end result of this tendency in his fantasy."

    (türkçesiyle: "uluslararası politik sahnede elimizde bolşevik rusya, mussolini'nin diktatörlüğü ve nazi partisi hareketi var. huxley daima insanların özgürlüğü ve bağımsızlığı konusunda endişe duymuştur. komünizmin ve faşizmin, devleti ve toplu sadakati bir amaç uğruna bireyselliğin üzerine yerleştirdiğine dikkat çekmiştir. fantazisinde, ilgili tehlikeye dikkat çekerek, en sonunda ortaya çıkacak sonucu göstermiştir ")

    (bkz: cia ve kültürel soğuk savaş)
388 entry daha
hesabın var mı? giriş yap