6 entry daha
  • allah rızası için sadaka veren zengin haramzadenin bitini kanlandiracak mujde. elan gunde 20 lira kazanip kira, alettirik, su, yiyecek, icecek, ust bas durumlarini karsilamakla mecbur takima pek bir faydasi olmayacak ..

    " dört kişilik ailenin açlık sınırı 862 tl

    türk-iş’in araştırmasına göre kasım ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 862 tl, yoksulluk sınırı 2 bin 807 tl oldu. mutfak enflasyonunda yıllık ortalama artış yüzde 11.84 olarak gerçekleşti.

    çalışanların ailesiyle birlikte “insana yakışır” geçim koşullarına sahip olması temel hak ve özgürlükler arasında yer almaktadır. sosyal politika aracı olarak bu amacın gerçekleştirilmesinde asgari ücret uygulamasının büyük önemi ve etkisi bulunmıyor. önümüzdeki ay toplanacak olan asgari ücret tespit komisyonu’nun yapacağı çalışmalar sonucu belirlenecek asgari ücret tutarı, yaşamını aldığı ücretle sürdüren milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. son günlerde sıklıkla tartışılmakta olan “beyaz türk” veya “siyah türk” tanımından daha da öncelikli olan “yoksul türk” ve içinde bulunduğu ağır geçim koşulları.

    türkiye işçi sendikaları konfederasyonu (türk-iş) tarafından aralık 1987’den bu yana aralıksız olarak her ay “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması yapmaktadır. dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) çalışanların geçim koşullarını değerlendirmek için önemli veriler sağlamakta.

    türk-iş’in hesaplamalarına göre kasım 2010 itibariyle açlık sınırı 862 lira ve yoksulluk sınırı 2.807 lira olarak gerçekleşti.

    ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarı geçen yıla göre 84 lira artış göstermiştir. toplam harcama tutarı ise son bir yılda 275 lira artmıştır. oysa halen yürürlükte olan net aylık asgari ücret 599,12 liradır. bir başka ifadeyle, bugün ele geçen asgari ücret günlük sadece 19,97 liradır. bu tutarla, işçinin ailesi ile birlikte beslenmesi, giyinmesi, kira ödemesi, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık vb zorunlu giderlerini karşılayabilmesi nasıl mümkün olacaktır? bir günlük çalışmanın karşılığı elde edilen asgari ücretle ancak bir kilogram kıyma et alınabilmekte.

    dört kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlayabilmek için yapması gereken günlük harcama bugün yaklaşık 94 liradır ve geçerli asgari ücretin neredeyse 5 katı.

    ekonomide yaşanan kriz ve yaygınlaşan işsizlikle birlikte dar ve sabit gelirli yoksul bireylerin geçim koşulları daha da ağırlaşmıştır. iktisaden dar ve sabit gelirli milyonlarca kesimin durumunun iyileştirilmesi gündemin öncelikli konusu olarak önemini korumakta.

    “açlık ve yoksulluk sınırı” çalışmasında hesaplamaya temel olan gıda maddelerinin fiyatları, konfederasyonumuzca piyasadan, market ve semt pazarları sürekli ve düzenli olarak dolaşılarak doğrudan tespit edilmektedir. çalışma bu niteliğiyle bağımsız ve tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan “öncü gösterge” niteliği taşımakta.

    son aylarda gıda fiyatlarındaki artış eğilimi gerek türk-iş ve gerek tüik verilerinde devam etmektedir. aşağıdaki grafikte yıllık ortalama endeks artış eğilimi yer almakta.

    türk-iş’in verileri temel alındığında kasım 2010 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle olmuştur:
    •ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,20 oranında artmıştır.
    •yılın ilk onbir ayı itibariyle artış oranı yüzde 8,46’dır.
    •gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 10,85 oranında gerçekleşmiştir. "

    (bkz: http://www.gazeteport.com.tr/…konomi/news/gp_805561)
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap