3 entry daha
  • yaygın islam inancına göre, mevta gömüldükten kısa bir süre sonra sorgu melekleri (münker ve nekir) kendisini ziyaret ederek bir kısım sorular soracak ve böylece mevtanın kabir hayatı başlamış olacaktır. talkın verme, çoğu müslüman mevtanın büyük bir korku yaşadığı bu spesifik an ile ilgilidir.

    şöyle ki, islami mistik geleneğe göre, maneviyata açık olan bir kişinin yapabileceği ilk şeylerden biri, mezarların içerisinde olup bitenleri görmektir. bir başka deyişle, keşfi açılmış bulunan bir insan, başka hemen hiçbir şey yapamasa bile, mezarların içini ve mevtaların durumunu görebilir. (bkz: keşf-i kubur/@derinsular)

    talkın verme işi, böyle bir kişinin, defin işleminin ardından mezarın başında bekleyerek bu süreçte mevtayı teskin etmesi ve sorgu melekleri ile olan karşılaşmasını daha ıstırabsız hale getirmeye çalışmasıdır.

    talkın, birden fazla kişi ile de verilebilir. ancak bu iş günümüzde, işin ehli olmayan bir hocanın mezar başında konu ile ilgili birkaç duayı kendi kendine okuyup bahşişini alması durumuna gelmiş olduğundan, definlerden sonra mezarlıklarda talkın veren hoca görüntüleri, bu işin bir kişi tarafından yapıldığı şeklinde bir intibanın yaygınlaşmasına neden olmuştur.

    tema:
    (bkz: islam dinine göre defin işlemi/@derinsular)

    ana tema:
    (bkz: islam/@derinsular)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap