3 entry daha
  • bir buyuk yuk gemisinin saldigi karbon miktari 50 milyon arabanin saldigi miktara esitmis. yani 15 tane iri boyutlardaki yuk gemisi, dunyanin butun arabalari kadar karbon saliyor bu aleme. [*]

    bir de buna sadece nijerya'daki petrol kuyularindan cikan karbonun dunyanin karbon saliniminin yarisini olusturdugunu eklerseniz [**], kuresel isinmanin potansiyel etkilerinden kapitalist uretim bicimi icerisinde kurtulamayacagimizi soyleyebiliriz. kullanmadigimiz isiklari sondurerek olmayacak bu is.

    eh kapitalizmin sonu da yakinlarda gorunmedigine gore, fredric jameson'un sikayet ettigi gibi dunyanin sonunu tahayyul etmeyi kapitalizmin sonunu hayal etmekten kolay bulanlar kervanina katilip, altimiza yapip ustumuze oturabiliriz.

    dunyanin sonundan korkmaktansa, bize bunlari dusunduren sistemin sonunu dusunebilsek...

    * http://www.greencarreports.com/…ch-as-50-million-ca
    ** (bkz: nijerya/@ajax), http://www.umich.edu/…04/ogoni/ogoni_case_study.htm

    itiraz sonrasi ekleme: nijerya'daki petrol kuyularinin dunyadaki karbon saliniminin yarisini olusturmasi --anlasilir olarak-- pek inandirici bulunmamis. ben bilgiyi aldigim paragrafi ve makaleyi paylasayim da, bu kafa kasitan bilgiyle ne yapacagimizi dusunelim. bilimsel bir makalede geciyor olmasi, bu bilgiyi daha inanilir kilmadigi gibi, benim inanmami da mesrulastirmaz. lakin kutsal bilgi kaynaginda yaziyorsak, kutsal olmayan bu bilgiyi de paylasmakta yarar var.

    makaleyi yazan amerika'da uc berkeley gibi hatiri sayilir bir cografya bolumunde hocalik yapmakta olan michael watts'dir. nijerya iktisadi siyaseti, siyasi ekolojisi ve ekonomik cografyasi uzerine sozu sayilan bir adem evladidir. bulasmak isteyen icin kontak bilgileri:

    http://geography.berkeley.edu/…detail.php?person=21

    yazdigi makale "contested communities, malignant markets, and gilded governance: justice, resource extraction, and conservation in the tropics" namli olup, su kitabin icindedir:

    http://www.amazon.com/…kcode=qs&keywords=0231108117

    bilginin gectigi paragrafi kitabin 25. sayfasindan kismen kopyaliyorum:

    "if ogoniland failed to see the material benefits from oil, what it did experience was an ecological disaster--what the european parliment has called 'an environmental nightmare'...burning twenty-four hours per day at tempratures of 13-14,000 degrees celsius, nigerian natural gas produces 35 million tons of co2 and 12 millions tons of methane, more than the rest of the world (and rendering nigeria probably the biggest single cause of global warming)." (sf. 25)
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap