23 entry daha
  • usenmedim, basligi acan arkadasin iddiasini destekledigini soyledigi referansi okudum az once ve bu referans uzerinden gitmek istiyorum. yazida ozetle birinci dunya savasi sonrasi ingiliz destekli yunanlarin bati anadoluyu isgali ve daha sonra turk kuvvetleri tarafindan yenilerek geri cekilmeleri, bu surecteki bazi diplomatik iliskiler, ve bunlari takiben baslayan baris gorusmeleri anlatiliyor. ancak makalenin genis bolumu yunanlarin anadolu'yu isgaliyle baslayan turk-yunan savasinin -genelde askeri- hikayesi.

    bu makale, yazarin "greco-turkish war, türklerin 'kurtuluş savaşı' olarak adlandırdıkları savaşa, dünyadaki akademik literatürde verilen isimdir" iddiasini desteklemek icin veriliyor di mi? ben bu makaleyi okudugumda bu iddiayi destekleyecek bir parca bulamadim acikcasi, cunku yazi yukarida da belirttigim gibi turk-yunan savasindan bahsediyor. ben bu makaleye guvenerek dunyadaki akademik literaturle ilgili bir genellemeyi anca kafam guzelken yaparim. simdi bu basligi acan arkadas siyaset bilimi doktorasi yapiyor anladigim kadariyla. farkli alanda olsa da ben de doktora yapiyorum. doktora yapan iki insan arasindaki bu muhakeme farki normal midir? simdi oturup icinde "greco-turkish war" ve "turkish war of independence" ibareleri gecen yayinlarin sayisini mi karsilastiracaz? sonucu bu mu belirleyecek? doktora yapmak, bir iddiayi ortaya atmak/savunmak bu kadar kolay mi?

    madem beyin bedava, ben de soyle bir kitap buldum: "mawdsley, e. (2005) thunder in the east: the nazi-soviet war 1941-1945, hodder arnold, london." simdi ben de ikinci dunya savasi yoktur, nazi-sovyet savasi vardir desem olur mu? bir de lozan antlasmasi 1. dunya savasini bitiriyorsa, sevr antlasmasi neyi bitiriyor? bir savas 7 devlete karsi yapilmazsa o savas kurtulus savasi degil midir? turklerin sadece yunan ve ermenilerle savasmis olmasi (verilen kaynakta ermenilerle yapilan savastan da soz ediliyor) ortada bir kurtulus savasi olmamasini mi gerektirir? bir savasin adinin kurtulus savasi olmasi icin gerek ve yeter kosullar nelerdir?

    bence anlatilmak istenen, yedi duvelle savasildiginin yalan oldugu ancak varilan nokta kurtulus savasi'nin yalan oldugu. ayni makale yedi düveli dize getirmek basliginda referans olarak verilse belki daha mantikli olurdu. umarim bu arkadasimiz tezini yazarken daha ozenli davranir ve iddialarini daha saglam bicimde destekler, hatta bize de yollar biz de okuruz. yoksa juriden doner benden soylemesi :)

    verilen kaynagin son paragrafini alintilayarak bitirelim:

    --- spoiler ---

    "the following year (1923) brought sweeping changes in turkey. the anachronistic sultanate passed into the tapestry of history. the treaty of sevres was dramatically altered at lausanne, transforming the certainty of foreign domination to the certainty of a self-determining turkish national state. this end had been achieved against all odds; against the designs of british and french imperialism, against the armenian and kurdish proteges of those powers, against reactionary domestic elements, against the ambitions of their worst enemies, the greeks. the 'sick man of europe' had survived the fever and was well on his way to recovery."

    --- spoiler ---
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap