2 entry daha
  • partinin kurulusuyla ilgili olarak 16 temmuz 1987 tarihinde, milliyet gazetesinin 12. sayfasinda ayça atikoglu tarafindan ibrahim eren'le yapilan bir soylesi yayinlanmis. gerek baslik, spot, gerekse yazi icindeki tirnaklarin varligindan anladigim kadariyla parti, biyik altindan gulumsemeyle karsilanmis gibi geldi bana :

    kurulus hazirliklari bitmek uzere
    bir ‘tuhaf’ parti

    spot : escinsellerin, “cevreciler”in ve transseksuellerin katilimiyla “yeni bir parti” kuruluyor.

    escinsellerin, feministlerin, cevrecilerin ve transseksuellerin de aralarinda bulundugu degisik gruplarin katilimiyla yeni bir parti kuruluyor. yeni parti ile ilgili calismalar konusunda aciklamalar yapan ibrahim eren, kurulus icin bir koordinasyon komitesi olusturuldugunu ve bu komiteye iki cevrecinin, bir « biseksuel ateist »in ve iki escinselin alindigini, onumuzdeki gunlerde de bir basin toplantisi duzenlenerek, kamuoyuna aciklamalarda bulunulacagini soyledi.

    yeni partinin hazirlik calismalarini yuruten ibrahim eren, « turkiye’de escinsellere baski yapiliyor » diyen alman yesil parlamenter uli fischer ile bir sure once gorusmus ve bu konularda kendisine bilgiler vermisti.

    ibrahim eren’le yaptigimiz gorusme soyle :

    nasil bir parti kurmayi dusunuyorsunuz ?
    sunun acikliga kavusturulmasi gerekir. ortada escinsel bir parti kurmak için biraraya gelmek gibi bir durum yok. turkiye’nin hepimizce bilinen ozelliklerinden dolayi orgutlenemeyen radikal nitelikli bazi unsurlarin seslerini daha iyi duyurabilmeleri amaciyla bir parti semsiyesi altinda biraraya gelmeleri icin bir cagri yaptik. diger unsurlar gibi, escinseller de birarada, esit bir bicimde olma hakki sunulmasi, bir escinsel partiden soz edilmesi icin yeterli degildir.

    ekolojist, feminist gibi bazi gruplarla da temasiniz oldu mu ?
    varligini duyabildigimiz, bildigimiz bazi gruplarla ve daha cok bazi kisilerle temasimiz oldu. dusunduklerimizi turkiye’nin genelinde var olduklarini kuvvetle umdugumuz diger gruplara iletebildigimiz kanisinda degiliz. simdilik istanbul disinda, ankara, izmir ve bursa’da bazi arkadaslarla temasta oldugumuzu soyleyebilirim.

    program ve tuzukle ilgili calismalar yapiliyor mu ?
    program ve tuzugun tespit edilebilmesi icin gruplarin tam anlamiyla tesekkul etmeleri ve taleplerini aciklikla ortaya koymalari gerekir. kadin haklari savunuculari ile cevre korumacilarin anlasamayacaklari talepler ortaya koymayacaklarini saniyorum. hicbir gercek aydinin, demokratin, escinsellerin yasama hakkini kabul etmemesini dusunemiyorum. kurdugumuz koordinasyon komitesini olusturan ve cesitli egilimleri yansitan arkadaslar, ilgilendikleri konular cercevesinde programla ve tuzukle ilgili daha sonar gruplarin geneline sunulacak, tartismaya acilacak calismalar yapiyorlar.

    yasalar, boyle bir partiye olanak taniyor mu?
    yasalarda engelleyecek bir hukum yok. turkiye’nin demokrasiye gecebilmesi icin karsit alternatifler sunabilen bir partinin kurulmasi artik gerekli hale gelmistir.

    bulent ersoy’u ve transseksuelleri partinize katmayi dusunuyor musunuz?
    bülent ersoy’la bir temasim olmadi. halkin kendisini nasil takdir ettigini biliyoruz. peki, halkin uzerinde kim var ki, bu sanatcinin sahneye cikmasi engelleniyor ? isteyen herkes gibi, o da partimize katilabilir. transseksuel arkadaslarimiz tabii icimizde var ve militanca calismalara katiliyorlar.

    demokrasi isteminiz disinda hangi ozgun sorununuzdan yola ciktiniz ?
    yurt disinda, cevreci akimlara yaklasabilme olanagi buldum. italia mostra’nin (bizim italya) nasil giderek europa mostra’ya (bizim avrupa) donustugunu, giderek kamuya nasil mal oldugunu gordum. turkiye’ye dondugumde izmir’de, ege cevre sagligi merkezi’nin kurulmasi icin calistim. bu arada bazi talepleri uzerine escinsellerin de bir dernek catisi altinda biraraya gelmelerine olanak sagladik.

    koordinasyon komitesi kimlerden olusuyor ?
    kendim disinda isim soyleme hakkina sahip degilim. onumuzdeki gunlerde yapilacak bir basin toplantisinda bu aciklanacak. ancak simdiki formasyonuyla iki cevreci, bir biseksuel ateist ve iki escinselden olustugunu soyleyebilirim. kadinlari da onumuzdeki gunlerde, genisletilecek olan komitede yerlerini almaya cagiracagiz.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap