2 entry daha
  • sualtıda nefes alamayız çünkü hava yok. ha mesela solungaç gibi bir organla sudaki çözünmüş oksijeni bünyeye almaktan bahsediyorsak eyvallah. gene de eşitleme sorunlarıyla karşılaşırdık. eşitleme dediğim şey insan vücudundaki hava boşluklarının basıncını dış ortam basıncıyla aynı seviyeye getirmek. tabii getirmeyebiliriz istersek, dışarıdan gelen basınç ile büzüşmelerini, dış ortam basıncıyla eşitlenmelerini isteriz belki ama bu da çok acı veren bir şey. yapılar olabildiğince kıkırdak ve büzüşüyor evet ama kafatasının rijit yapısı devreye girince bazı boşluklar büzüşemiyor.

    günümüzde nefesini tutan, dışarlak bir hava kaynağından nefes almadan dalan adam maximum 214 metre daldı, adı herbert nitsch. bu adamın daha derine dalamamasının önündeki engel nefesini o kadar süre tutamaması değil, dış taraftan kulaklarına etkiyen deniz suyu basıncını kulağının iç tarafında aynı seviyede bir basınç yaratıp yenememesi. yani kulak zarını nötr durumda tutamaması.

    amcamın 214 metreye ciğerlerinde hava olmadan daldığını da ekleyeyim. yani kanındaki oksijen miktarı 4 dakikaya yakın süren bu dalış boyunca onu idare etti.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap