9 entry daha
  • instrument landing system (ils) otomatik olarak uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve iniş yapmasını sağlar. bu sistemde pilot devreden çıkmaz, sadece verileri sürekli kontrol altında tutar.
    cihazın maliyeti, özelliğine göre değişir. işlevine göre bu cihazlar 150-200 bin dolar ile 500 bin dolar arasındadır.
    pilotlar için inişlerde büyük kolaylık sağladığı belirtilen sistemin 3 ana tesisi bulunuyor. söz konusu 3 tesisin işleyişi ise şöyle anlatılıyor:
    localizer: bir piste ils yaklaşması yapan uçakların, pistin merkez hattı doğrultusunda yaklaşmalarını sağlar. pist sonundan itibaren 1000 feet (300 metre) mesafededir. localizer vericileri 25 nm’ye kadar sinyal yayınlar. yani uçak pist uzantısından 25 nm’den itibaren sinyali almaya başlar.
    glide path: pilotlara açısal bilgi verir. iniş yapacak uçaklara piste en uygun süzülme açısı (yaklaşık 3 derece) içinde alçalmalarını sağlar.
    markerler: ils de kullanılan markerler, alçalma yapan uçakların pilotlarına pist başına ne kadar mesafede olduklarını bildirir. dış, orta ve iç olmak üzere 3 marker vardır. dış marker, pist başına yaklaşık 4nm (7240) metre mesafededir. orta marker, pist başına 3500 feet (1050 metre) mesafededir. iç marker de pist başından 50 feet (15 metre) uzaklığa yerleştirilir.
    ils’ler kendi aralarında, uçağın 60 metreye kadar alçalabildiği cat 1, 30 metreye kadar alçalabildiği cat 2 ve sıfır seviyesindeki cat 3 olmak üzere 3 kategoriye ayrılıyor.

    kaynak : ntv ankara
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap