• muharrem ergin'in "edebiyat ve eğitim fakültelerinin türk dili ve edebiyatı bölümleri için" üst başlığıyla yayımlanan gramer ders kitabıdır. şüphesiz ki her edebiyat öğrencisi kendisiyle bir gün tanışacaktır. öğrencinin bir üst sınıfa kazasız geçebilmesi için üç dört kez hakkıyla hatmetmesi elzemdir. "benim oğlum bina okur, döner döner yine okur" cinsindendir. tanışma anında yaşanan şoku sona bırakalım.

    son derece "akademik" olmasına rağmen pratik bir kitap bir kere, madde başları insana aradığını kolayca bulduruyor. sesler, kelimeler, kelime grupları ve cümleler kitabın üç ana bölümünü oluşturuyor. verilen örnekler tatmin edici. herhangi bir ekin "istisnai" halleri ilgili madde içinde mutlaka belirtilmiş. 8 sene önce olsa daha çok yazardım ama benden geçti artık.

    gelelim şok anına. edebiyatla ilgisi edebî ürünleri takip etmekle bir de lise edebiyat dersleriyle sınırlı öğrenci, türk dili ve edebiyatı lisans öğrencisi olduktan sonra turuncu-mavi kapaklı bu kitabı eline alır ve o güne kadar öğrendiklerinin üzerine kalın bir çizgi çeker. çünkü sesli/ünlü - sessiz/ünsüz değil vokal ve konsonantlar, zarf fiil ve sıfat fiil değil gerundium ve partisipler, genitif, akkuzatif, datif, lokatif, ablatif, instrumental ekleri, diftong, enkliz, metatez gibi ses hadiseleri vardır artık. ilk gramer dersinde herkesin suratında aynı ablak ifade olur, hoca başka bir dilden konuşur gibidir. zamanla terminolojiye alışılır, kitapla birlikte gramer de zaman zaman "eğlenceli" hal almaya başlar. sök(tür)e sök(tür)e öğretir, kök tabii.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap