3 entry daha
  • ''1925 yılında paris’te doğan claude lanzmann daha lisedeyken “fransız mukavemet” hareketi eylemcilerinden biri oldu. felsefe öğretimi gördü. direnişçi olarak auvergne’deki maki savaşlarına katıldı. fransız direniş hareketi madalyası, “officier de la legion d’honneur” ve “commandeur de l’ordre national du merite” liyakat nişanlarının sahibidir. 1952’de jean-paul sartre ve simone de beauvoir ile tanışıp dost oldu. o tarihten itibaren, hiç ara vermeden “les temps modernes” dergisine katkıda bulundu. ilk kez 1952’de gittiği israil’e bağlılığını ve sömürgecilik karşıtı tutumunu sürdürdü. 1970’te kendini tamamen sinemaya verdi. 11 yıllık bir emeğin ürünü, başyapıtı “shoah”ın dışındaki filmleri, “niye israil”, “tsahal” ve “sobibor”du. “shoah” 1985’te sinemada gösterime çıktığında bütün dünyada büyük ilgi topladı. belgesel’in senaryosu yapı kredi yayınları’ndan çıktı.''

    claude lanzmann’a göre shoah; ''avrupa'da hiç kimse 'holokost' demez. bu bir felaketti, bir faciadıydı.''

    “insanlık tarihinde benzeri olmayan bir trajediyi anlatacaktım. isim koymada çok zorlanıyordum. holokost ismini kullanmaya hep karşı çıktım. ibranice “yıkım, ortadan kaldırma, felakat ve yok etme”nin karşılığı olan “shoah” sadece trajik bir tanıklıklar silsilesi değil; aynı zamanda bir müzik eserinde olduğu gibi, bir tema üzerine yan temalar (trenler, auschwitz, sodo bor garları gibi) ve çeşitlemelerle süslenmiş görsel bir şiir. filmin, gaz odalarının varlığının reddine dayandırılan rezilce iddialara bir son verilmesi için yeterli bilgileri de ortaya koyuyor. yahudilerin katliama nasıl gittiklerini göstermek istedim, ama asıl aradığım, onların yerine geçmek değil. bu olay gerçekleşti ve ben buna seyircinin tanık olmasını istedim. asıl istediğim belgeseli izleyenlerin bu tanıklık halini devam ettirmesi. böylece bu olayın unutulmayacağını düşünüyorum. “shoah”ta birçok tarihçinin bilmediği hikâyeler yer alıyor. treblinka’daki gaz odalarında kadınların saçlarının kesildiğini hiçbir tarihçi bilmiyordu.”

    bir süre önce 'patagonya tavşanı' isimli bir kitap çıkarmıştır. kitap fransa'da en çok satan kitaplar arasına girmiştir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap