48 entry daha
  • oyunun kurallarini bilmeden seyretmek biraz sikici olabiliyor. bir numayis, bir kaos, oradan oraya ekranda gozukmeyen bir seyin pesinde kosusturup duran adamlar. ben daha ilk seyredisimde pratik zekami kullanarak varyasyonlu pas oyunlariyla kollektif bir hucum anlayisinin gol getirecegini cozmusken bu adamlarin bu zimbirtinin pesinde andaval andaval kosusturmalarina pek anlam verememistim. neyse ki okuma yazmayi birinci sinifta cozmus olmanin bana verdigi hakla oturup oyunun kurallarini okuyunca her sey gun isigina cikti.

    meger bu islerin bir kurali varmis. bu kurallari bilince oyunu seyretmek daha zevkli oluyormus.

    iste o kurallar:

    1. faul: faul ile ilgili bilinmesi gereken ilk sey her seyin hakemin takdirinde oldugu (kural kitabi oyle diyor). temel olarak rakibe omuz, govde ve hatta kic atmak serbest. uc adimdan yakin olmak kosulu ile puck'a sahip olan elemana allah ne verdiyse dalabilirsiniz. buna amerika kitasinin sonradan olma yerlileri "checking" diyor.

    2. ancaaak*, her hayvanlikta oldugu gibi bunun da bir siniri var. temel olarak checking yaparken rakipte sakatliga yol acacak her hangi bir asirilik dogrudan minor penalti olarak cezalandiriliyor. zaten hakemin takdiri de bu noktada onemli. hangi hareketin asirilik, hangi hareketin oyunun akisi icerisinde normal olarak kabul edilecegini hakem takdir ediyor.

    3. bu asirilik kavramina az bucuk standart getirebilmek icin bazi tanimlar da yapilmis durumda kural kitabinda ama bu tanimlarin hepsi gayet muglak. mesela "boarding" diye bir fiziksel faul tanimli. buna gore hayvanlik yaptiginiz rakip sizin yuzunuzden gidip saha kenarindaki duvarlara (board'lara) tehlikeli bir sekilde carparsa buna boarding deniyor. bu carpmalarda sakatlik ihtimali yuksek oldugu icin hakemler buna direk basiyor penaltiyi. bir baska mevzu "clipping". buna gore hayvanlik yaparken diz altina inemiyorsunuz. ben soyle hafif elemanin patenine dogru hamle yapip elemani dusureyim falan derseniz yine penalti olur kisaca.
    kural kitabinda daha var boyle bir suru tanim. gerisini merak eden acip okusun (arkadan itme, onden dokunma, onu yapma, bunu etme, bir suru sey sayilmis ama dedigim gibi sakatlik yaratmadigi surece her sey oyunun akisi icinde kabul ediliyor).

    4. hayvanlik yaparken asla elinizdeki sopayi kullanamazsiniz. sopayi ne sekil isin icine soktugunuza gore minorden majore donusebilen penaltilari yiyebilirsiniz kafaniza.

    5. peki penalti olunca ne oluyor? oncelikle sunu soyleyeyim, japon kale usulu geriye dogru bacak arasindan puck'a vurulmuyor. penalti olunca penalti yapan oyuncu 2 dakika boyunca saha kenarinda oturma cezasi aliyor. bu nedenle iki dakika boyunca penalti yemis takim sahada 5 kisi kaliyor. (evet akilli okuyucu, bu oyun toplam 6 kisi ile oynaniyor.) bu sure sirasinda oyunda gol olma ihtimali pek yuksek. o yuzden bu sure karsi takim icin "power play" suresi diye kabul ediliyor. kanepende uzanmis zaplarken nhl tv'de takildigin macin sol ust kosesinde "power play" yazisini gorursen artik bunun ne anlama geldigini biliyorsun. ev ahalisine bilgiclik taslarken beni rahmetle anarsin umarim.

    6. simdi gelelim oyuncularin oyun icinde ha bire kosturmalarinin nedenine. uzun paslarla rakibin kale onune ani atak yapilamamasinin sebebi oyundaki iki ofsayt kurali. ama bu ofsaytlar futboldakinden bir miktar farkli. soyle ki:
    a. ofensif ofsayt. rakibin defansif cizgisinden oteye nereden olursa olsun pas atamazsiniz. yani birinin bu cizgiyi illa puck'i tasiyarak gecmesi gerekiyor.
    b. defansif ofsayt: kendi defans sahanizdan ortadaki kirmizi cizginin ilerisine de pas atamazsiniz.
    bu ofsayt kuralari yuzunden saha degistirirken puck'in surekli tasinmasi gerekiyor. o yuzden ozellikle kanatlardaki oyuncularin son derece hizli olmasi gerekli.

    7. bir de "icing" diye baska bir kural var. bu kural akin akin gelen hucumlar karsisinda artik fenalik gecirip (veya penalti suresince oyunu kasti olarak yavaslatmak icin) allah ne verdiyse puck'a gelisine cakmamaniz icin getirilmis bir kural. buna gore eger puck sahada kimseye dokunmadan iki kirmizi cizgiyi gecerse rakip oyunculardan biri puck'i kontrol edinceye kadar sizin puck'a dokunmaniz yasak. dokunursaniz sure durdurulup sizin defansif sahanizda "face off" ile oyuna tekrar baslaniyor. (face off nedir ne degildir usendim yazmaya. zaten bu yazi da gereksiz uzadi. iki satir entri girip cikacaktik, takildik kaldik.)

    8. son olarak puanlamadan da bahsedip mevzuyu kapatalim. eger oyun normal suresi icerisinde berabere biterse oyunun sonunda penalti atislarina geciliyor. (elemanlar buna shoot out diyor zira penaltinin yukarida degindigim gibi farkli bir anlami var. ama futbol sever bir millete durum daha baska anlatilamaz ki.) bu penalti atislarinda bir oyuncu dalgalana dalgalana puck'i yarim saha boyunca tasiyip sert degil ama teknik bir vurusla (hafif mahalle abisi raconu soz konusu) kaleciyi alt etmeye calisiyor.
    eger normal surenin sonunda rakibi yenmisseniz sizin hanenize 2 puan yaziliyor, rakibe de babayi veriyorlar. yok eger penalti atislari ile oyunu kazanmissaniz siz yine 2 puan aliyorsunuz ama bu durumda rakibe basinin gozunun sadikasi olsun, daha da aglamasin diye 1 teselli puani veriliyor.

    bak bu noktada adamlarin dallama lig sisteminin de izah edilmesi lazim ama benden bu kadar. daha da gelmem ben bu basliga.

    bu arada calgary flames'liyiz elhamdülillah. nhl liginin dibine demir atmasina ragmen ara sira bursaspor kivaminda final oynamayi beceren ipe sapa gelmez bir takim. git detroit'i tut, olmadi montreal'i tut, her pazartesi sinifta nasil 5 soktuk haci diye bas havani. yok anasini satayim eziklik icimize islemiz. her yerde illa aci cekecegiz.
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap