• modernizm sonrası süreçte bilgi felsefesi. en güzel örneği ekşisözlüktür. postmodern epistemoloji doğrultusunda elmanın kırk tane tanımı yapılabilir; kişilerin hafızaları kadar, elmayla geçirdikleri yaşantı kadar elma tanımı vardır. “elma bir meyvedir, nokta” diyen pozitivist bilimsel bilgi tedavülden kalkmıştır. artık tek ve kesin bir doğru değil doğrular vardır. mutlaklık değil olabilirlik vardır. ne bugün ne geçmiş hakkında herkesin iman edebileceği tek ve kesin bir gerçekliğin sınırları çizilemez. bilim de tıpkı din gibi dünyayı açıklamaya çalışan bir perspektiftir o kadar, kendini dayatmaz. bilgi -kişiye ve zamana göre- sürekli değişir, bu bağlamda dünya sürekli değişir. nasıl? bunu komik olmaya çalışarak örneklendirelim.

    meri 35 yıl evli kaldığı cek’le çok mutlu bir ömür sürdüğünü düşünüp onun ölümünün ardından gözyaşı dökerken klara çıkagelir ve “kocanız cek’le her hafta görüşürdük onun sevgilisiydim” der. meri düşünür. acaba mistır blekbörnlere gittiğimiz o haftasonu mutlulukla kadeh kaldırdığımızda aklında klara mı vardı, acaba tuvalete gidiyorum dediğinde klarayı mı aradı, acaba çocuğumuzun doğumunu beklerken klaraya benzemesini mi istedi, acaba bana çekicisin derken yalan mı söylüyordu, acaba beni sevmiyor bana katlanıyor muydu vs vs.. merinin bütün geçmiş algısı değişir. tüm anılarının anlamı değişir. kendisini ve kocasını, dolayısıyla hayatını tanımlaması değişir. bu durumda merinin gözünde:

    -geçmişteki meri değişir. “mutlu bir kadındım”dan “ne safmışım”a dönüşür. çekici miydim soru işareti havada asılı kalır.
    -geçmişteki cek değişir: “büyük aşkım”dan “lanet olası sahtekar”a dönüşür.
    -belki de çocukları elizabet ve henri bile değişir. “büyük aşkımın meyveleri”nden, “kandırılmışlığımın tesellileri”ne dönüşür.
    ve meri, geçmişte var olduğu halde haberdar olmadığı yeni bir bilgi elde etmiştir: klara.

    bu yeni edindiği bilgiler meri’nin geleceğini bile değiştirebilir. aşkına sadakat adına satmayı istemediği sayfiye evinden vazgeçip, şantılsitiye taşınır ve orada con’la tanışır mutlu olur (?), içi rahattır hem de vicdan azabı yoktur. oysa belki de klara tüm bu ilişki saçmalığını kıçından uydurmuştur, kim bilir?

    görüldüğü gibi ne bugün ne geçmiş hakkında ben her şeyi bilirim, benim her dediğim doğrudur benden gayrısı yalandır, bana benzemeyen ölsün, beni sevmeyen terk etsin anlayışı moderndir, eski modadır. elma sana göre turta kokusu ve çocukluk, bana göre diyet ve açlık olabilir. bana göre süt, onlara göre çikolata gibi bir şey.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap