14 entry daha
  • gelelim lafuma'ya...
    dandik değil, ancak yetersiz demekle başlayabilirim. lafuma bilindiği üzere orta sınıf bir fransız markasıdır. quechua gibi dandiklerin bir adım üstünde, millet gibi profesyonel markaların bir altındadır fransa'da. türkiye'de genel itibariyle trekking botları, uyku tulumları, çadırları, kamp ve alpin çantaları, atkıları, polarları, bivakları, eldivenleri; kısaca her türden malzemesi satılır. şimdi hangi türden outdoor faaliyetleri ile ilginizin olduğu hususunda bu markayı tercih etme ya da etmeme gerekçelerini açıklamaya çalışacağım.
    çantalarından başlayayım;

    alpin ya da bildiğimiz sırt çantalarının fiyatları çeşitli dükkanlarda 100 lira ile 150 lira arasında seyreder, sınıfının çok altında çantalar üreten lafuma için çok para aga, uzak durun derim. aynı fiyat kategorisinde salomon tercih edilebilir. hatta 100 milyonun altında salomon'un taş gibi 20-30 litre arası çantaları var. benim bu konuda favorim salomon wanderer 25 modeli. ortalama olarak 75-100 lira arasında alıcıyla buluşuyor. onun dışında lowe alpine'in bu sınıftaki çantalarını tercih etmeyin derim, lowe alpine çanta konusunda oldukça iyi, ancak 60 litre ve üzeri modelleri tercih edilmelidir. columbia alacağınıza lafuma alın bir de. salewa, deuter, the north face lafuma'ya göre üst sınıf çantalardan yine bir kaçıdır. özellikle the north face'in 40 litre altı çantaları el yakar. ha, paranız yoksa gerek yok. paranız varsa da güzel caka satar, tavsiyedir. çanta konusunda lafuma'ya ikame olabilecek markalar olarak timberline ve hannah diyebilirim. dediğim gibi, sektördeki markalar belli, tercih size kalmış.

    botlara değinelim. trekking ve hiking kelimelerinin türkçe de karşılığı tam olarak oturmuyor. her türden yürüyüş aktivitesine türkiye'de trekking deniyor. aralarındaki fark, aslında türkiye'de yapılan düz rota yürüyüşlerin çok çok büyük bir kısmının hiking olduğu yanılgısı. yani trekking dediğiniz nokta da etap zorluğu söz konusudur. derelerden geçersiniz, taş blokların üzerinden atlarsınız, sivri dikenli otlar oranızı buranızı çizer, önünüzü göremeyecek derecede karanlıkta yürürsünüz filan; böyle yürüyüşler mi türkiye de? tey allam..
    neyse, konuyu dolangaçlı devam ettiriyorum, kusuruma bakmayın.
    trekking botları dediğimiz kategoride lafuma 150 milyondan 300 milyona kadar bot üretiyor. eğer hafta sonları hafif aktiviteleri, sakin parkurlarda 5-20 km arası yürüyüşler yapıyorsanız, orta yaş üstündeyseniz marka zaten sikinizde değildir. alın, paşa paşa alın lafuma'yı. sizi yarı yolda bırakmaz, işinizi görür. hem daha yüksek meblalı ayakkabılar sizin cebinizi yakar, siz iyisi mi kendinize lafuma, oğlunuza/kızınıza salomon filan alın. lafuma'ya bu kategorideki botlarda ikame olabilecek markalar hi-tec ve aku olabilir. yine de her ikisinden daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim. ancak lafuma'nın 200 milyon üstündeki botlarını kesinlikle tavsiye etmem. o fiyat segmentinden sonra lowa'nın botları tavsiye edilebilir. 300 milyon üstü botlarla pek işiniz olmaz diyebilirim; nitekim trekking için çoktur, çokçadır bu fiyatlar. ama sizin trekking'i seven, gerçek bir yürüyüşçü ve outdoor sporcusu olduğunuzu düşünürsek salomon, asolo, scarpa, la sportiva tercih edilebilir. şahsen ben yürüyüş ve koşu için salomon'dan şaşmıyorum. ama bu salomon'un ikamesiz olduğu anlamına gelmez, salomon'un da her ürününün iyi olduğu anlamına gelmez. fiyat/performans olarak üzerinde fikir terakkisi yapmak size kalmış. son olarak 400 milyon üstü jack wolfskin botlardan kesinlikle uzak durun! the north face kalitesini trekking botlarda aramayın...

    gelelim tulumlara; ilkbahar, yaz ve sonbahar kampları için lafuma'nın sentetik tulumları fiyat/performans olarak iyidir diyebilirim. fiyatları genellikle 120-200 arasında değişiyor. konfor değerleri 0,-5 ile ekstrem değerleri -5,-10 olan tulumları 150 milyon civarı, öğrenciyseniz iş görür. kısıtlı bütçenizle bu modellere yönelebilirsiniz. yine aynı fiyat aralığında değişik markaların tulumları mevzuttur. ancak konfor-ekstrem değerleri aynı fiyatta bulamazsınız. marmot, ferrino ya da salewa'nın fiyatları bir nebze daha pahalı gelebilir, emin olun aynı görevi görürler; marka takıntınız yoksa gerek de yok derim. lafuma orta sınıfa hitap ettiği için, genelde su geçirmez, zor yırtılır gore-tex ve rip-stop gibi teknolojieri bu dediğim sentetik tulumlarda pek kullanmaz. zaten gerek de yok, bu fiyata bu tulumlar çok normal.
    gelelim kaz tüyüne, lafuma yetersizdir; tavsiye etmem. kesinlikle 300 milyon ve üzeri kaz tüyü dolgulu lafuma tulumlara yönelmeyin. kaz tüyü öyle bir illet ki, dolgu miktarı konusunda uluslararası standartlar genelde göz ardı edilir. size 600 fill derler, 800 fill derler; palavra!
    ben tulum konusunda marmot'u tek geçiyorum. ikamesi olarak da the north face piyasada üst modeller üretir. esasında kış ağrı yapacak bir potansiyeliniz varsa zaten ben burda boşa konuşuyorum, siz işinizi benden iyi bilirsiniz.
    husky ve salewa da tulum konusunda iyidir, tercih edilebilir.

    teknik ceketler, üst katmanlar konusunda lafuma'ya günahımı vermem! lafuma teknik ceket üretecek kapasitede bir marka değildir, ürettiği teknik ceket görünümlü yağmurluklara 200-300 milyon gibi paralar verip aldanmayın, sonra dağda ağlarsınız. ancak polarları mammut, millet, the north face gibi markalara göre oldukça makuldur, zaten polartec dediğimiz kumaş teknolojisi artık veba gibi yayıldı. emin olun 20-30 milyonluk polarlar da bir noktaya kadar işinizi görür. esasında kış temel eğitimi için ya da zorlu bir kış tırmanışı için; farketmez; polar polardır. paranız çoksa gidin zaten alın 300 milyon'a mammut filan, yoksa da lafuma kurtarır; neyse o arkadaş.

    çadır konusunda da lafuma yetersiz kanımca. lafuma'nın ikamesi olarak husky iyidir, çok iyidir hatta! husky gerçekten 150-300 milyon arasında inanılmaz çadırlar üretiyor. kalite olarak da aynı segmentte bir marmot ya da the north face emin olun iki katı paradır; ne hikmetse ikisi de aynı işi yapar. yani 4 mevsim çadır kategorisinde lafuma yetersizdir diyebilirim. 5 mevsim konusunda zaten ürünleri yok, o ürünler hakkında her birinin sayfasında gerekli bilgiyi dilim döndüğünce veriyorum.

    kıssadan hisse; lafuma'yı eğer ciddi olarak outdoor sporlarla ilgilenecekseniz tercih etmeyin, diğer türlü emekli amca yürüyüşleri için bazı botlarını, polarlarını filan tavsiye ettik. ha bir de sentetik uyku tulumları demiştir; e yeter anacım. allah'tan belanı mı istersin lafuma, var git artık yoluna!
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap