1 entry daha
  • cumhuriyet gazetesinin kültür sayfasında hakkında bir haber çıkmış, yeni rakı'nın desteğiyle hazırlanmış 16. yüzyıldan günümüze rakı kültürünü anlatan ansiklopedi.

    cumhuriyetteki tam metin aşağıdaki gibi;

    "rakı kültürünün a,b,c'si

    yeni rakı, rakı kültürünü geliştirme amacıyla üstlendiği projelerden birini daha hayata geçirdi. yeni rakı ve overteam yayınları işbirliği ile hazırlanan, türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan “rakı ansiklopedisi”, okuyucuyla buluştu. ilk baskısı 3000 adet basılan rakı ansiklopedisi, hem türkiye’de hem de kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’nde kitapçılardaki yerini aldı.

    500 yılın üzerindeki tarihsel kesitte rakı kültürünün izinin sürüldüğü rakı ansiklopedisi’nde, edebiyattan müziğe, gastronomiden folklora, popüler kültüre kadar birçok farklı alandan derlenmiş 1755 madde, bazıları daha önce hiç gün ışığına çıkmamış 1000’i aşkın görselle birlikte sunuluyor.

    erdir zat’ın yayın yönetmenliğini üstlendiği; çağatay anadol, fügen basmacı, çiçekten becel, murat belge, raşit çavaş, necdet sakaoğlu, ahmet örs ve vefa zat’ın danışma kurulunu oluşturduğu, 55 yazarın da katkıda bulunduğu “rakı ansiklopedisi”, rakı kültürünün hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanıtılması adına önem taşıyor.

    yaşayan rakı kültürünün bütün yönleriyle kavranmasını sağlayacak bilgiler ışığında sistematik bir başvuru kaynağı oluşturmak amacıyla hazırlanan ansiklopedi, öncelikle rakı tarihine ilişkin bilgileri tazeliyor, genişletiyor; bugüne kadar genellikle 17. yüzyıldan bu yana işlenen rakı tarihini 16. yüzyılın başlarına kadar götürüyor. başka bir ifadeyle, yaşayan rakı kültürünün ayrılmaz parçası olan üç temel kavramı; rakı, meyhane ve çilingir sofrası, tarihin ışığında mercek altına alınıyor. tarih, edebiyat, mizah, sanat, müzik, sinema, folklor, kent kültürü, eğlence kültürü gibi alanlardan derlenen maddeler, rakı jargonundan seçilmiş 600’ü aşkın sözlük maddesiyle ve rakının çevresinde oluşturduğu toplumsal, kültürel olguları değerlendiren incelemelerle harmanlanıyor. bu anlamda rakı ansiklopedisi’ni, “rakı” temasına odaklanan bir “popüler kültür tarihi ansiklopedisi” olarak değerlendirmek de mümkün.

    yeni rakı’nın “istanbul meyhaneleri ve balık lokantaları” kitabı ve “rakı ansiklopedisi” ile rakı külliyatını oluşturma amacıyla yaptığı projelerin son ayağını da, hazırlık çalışmaları süren ve rakı üzerine yapılmış en kapsamlı film olma özelliği taşıyacak olan “rakı belgeseli” projesi oluşturacak."

    ek not olarak: ansiklopedi olmasının da etkisiyle olsa gerek, ciltli olanın üç büyük fiyatına yakın olduğunu da belirtmek gerek. ama gene de almaya değer. http://www.idefix.com/…asp?sid=f8np60ubga5aodsk4rmg
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap