5 entry daha
  • kızılay "kan neden para karşılığında satılıyor?" sorusuna ilişkin şu cevabı vermiştir:

    "alınan ücret kana uygulanan testlerin ve işlemlerin ücretidir. bu ücretler hastanelerden veya sosyal güvenlik kurumlardan tahsil edilir. sağlık sisteminde her hizmetin bir bedeli vardır. bu ücretlerin belirleyicisi ise maliye bakanlığı olup, ücretler resmi gazetede yayınlanmaktadır. sağlık sistemindeki sıkıntılarını çözmüş ülkelerde bu ücretler hasta veya hasta yakınlarına yansımamaktadır. hastaneler ile sosyal güvenlik kurumları arasında çözülmektedir. mevcut durumda hastaneler ile türk kızılayı arasında protokoller imzalanmakta olup, çoğu yerde hastane tarafından talep edilen kanlar türk kızılayı tarafından uygun ısı koşullarında taşınarak teslim edilmektedir. anlaşmaların yapıldığı hastanelerde hasta ve hasta yakınları bu konuda yaşadıkları sıkıntının önüne geçilmiştir. ulusal kan hizmetleri organizasyonu tamamlandığında bu ücretler hasta veya hasta yakınlarına yansımayacaktır."

    kaynak: http://www.kanver.net/…6-sikca-sorulan-sorular.html

    ha halen "verdiğim kan madem parayla satılıyor, ben de payımı isterim" diyorsanız, sizi "kan satmak" başlığına yönlendirmek gerekecektir. kan bağışçısına neden para verilmediğine ilişkin cevap aşağıdadır:

    "dünya sağlık örgütü'nün raporuna göre karşılık beklenerek bağışlanan kanın güvenilirliği düşüktür. kişi elde edeceği maddi çıkara güdüleneceği için kan bağışına engel teşkil edebilecek durumları (form doldurma ve muayene aşamasında) gizleyebilir. kanın güvenilirliği açısından gönüllü ve karşılık beklemeksizin kan bağışı gerekmektedir."
182 entry daha
hesabın var mı? giriş yap