139 entry daha
  • moskovayi ziyaret etmek isteyen arkadaslara nacizane tavsiyeleri iceren bir entry olacaktir. "spoiler icerir."

    oncelikle gelinmesi gereken mevsim (sogugu cok seviyorum derseniz baska) ilkbahar sonu ve yazdir. cunku kentte gidilmesi gorulmesi gereken bircok park vardir ve dogalleyin gunes varken daha guzel olur bu tarz mekanlar. ayrica, kuzeyde olmasindan mutevellit gunes gec batar yazlari....

    yaninizda mutlaka kiril alfabesi harflerinin latince karsiliklari olan bir kart olsun. gerekecektir. (ozellikle metroda)

    kentte gezmek icin arabaya cok ihtiyaciniz yok, hatta mumkunse kullanmayin dunyanin en berbat trafigine karisip hayata kusersiniz. (bangkok, tahran ve istanbuldan daha kotu, dusunun artik.) arac sadece moskovanin disindaki yerler icin gerekebilir. (borodino savasinin gectigi yer, vs.) sehir dairesel yapilandigi icin trafikte 3 buyuk cember var ve bu cemberleri kesen dogrular var... bu nedenle bir yere gitmek icin bircok alternatifiniz olmuyor ve tikali ise kacis yolunuz bulunmadigindan deliler gibi bekliyorsunuz.

    metro agi istediginiz yere gidebilmeniz icin yeterli ve hizlidir. metrolar duraga 1 dakika icinde gelir, yani kacirdiginizda uzulmeyin hemen yenisi gelir, sanilanin aksine metro agini anlamak ve gidilecek duragi bulmak zor degildir. barcelona ve madrid metrolarini kullandiysaniz burayi da rahatlikla kullanabilirsiniz. sadece yaninizda yukarida belirttigim alfabe kartı olsun veya gorsel hafizaniz iyiyse de harflerin nasil okundugunu bilmeden de istediginiz yere gidebilirsiniz. 12 hat vardir. ve sehrin en onemli yerlerinde (veya yakinlarinda) metro duragi bulunur.

    dil konusu, diger avrupa ulkelerine ve metropollerine gore daha sorunludur moskovada. rusca bilmemeniz gercekten sorun yaratacaktir. (bilet giselerinde veya sormak istediginiz birsey oldugunda) genellikle genc nesil dil bilir ama ingilizce sorunuza rusca karsilik alabilirsiniz bu gayet normaldir moskovada. (ekseriyetle st. petersburgdaki insanlar moskovadakilerden daha kibardir. bunu da belirteyim istedim.)

    gidilmesi gereken yerler:
    1. kizil meydan: oncelikle kizil meydandan baslanmasinda fayda vardir. gercekten her mevsim etkileyicidir. karla kapli hali de guzeldir yazin gunes altindaki hali de.... belki de kizil meydani guzel yapan en onemli unsur, walt disneyin cizgi filmlerinden cikmis izlenimi veren aziz vasili katedralidir. kubbelerinin renkli olmasi ve en onemlisi uzaktan durusu cok etkileyicidir. eser, 155olerde iv. ivanin kazani fethinden sonra bu zafere armagan olarak yapilmistir. (sovyet doneminde bir ara yikilmasi gundeme gelmis, neyseki akl-i selim devreye girip vazgecmislerdir.) aziz vasili tum kartpostallarda vardir ve moskovanin bir nevi simgesidir. kizil meydanda ayrica su an kaldirilmasi konusulan leninin mozolesi bulunmaktadir. meydani kare olarak dusundugunuzde (aslen dikdortgen) bir tarafi kremlin duvarlari, saat kulesi ve lenin mozolesi, bir tarafi rusyanin eski ve en gozde tarihi alisveris merkezi gum, bir tarafi aziz vasili katedrali bir tarafi da tarih muzesidir. tarih muzesini de mutlaka gormenizi oneririm hem bina distan guzeldir hem icerideki muze iyidir. (ploşad revolutski, ohotniy riyad, aleksandriyskiy sad metro duraklari)

    2. kremlin sarayi: moskovaya gelmisken mutlaka full tur alinarak ziyaret edilmesi gereken yerdir. 1 tam gun ayirmaniza degecek bir yerdir. parise gidip louvre'a gitmeden, st. petersburg'a gidip ermitaja gitmeden ve madride gidip prado'ya girmeden donmek ne kadar ayipsa:) kremlinin icine girmeden donmek de o kadar ayiptir:)
    paraya kiyip full bilet alin, icerideki tum kiliseleri, silahhaneyi ve mucevherlerin tutuldugu hazineyi gorun mutlaka, bir de oglen arasinda atli-askerli-davullu zurnali gosteri yapar oradaki asker alayi. biz cumartesi gitmistik belki ondandir ama bildigim kadariyla her gun yapiyorlar....(yazin tabi) silahhaneyi gezdiginizde goreceksiniz zaten bir cok eser turkiyeden gelme...

    3. metro duraklari: moskova metrosu tarihi olmasi bakimindan da unludur. moskovaya gelmeden once mutlaka http://engl.mosmetro.ru/ adresinden (ingilizcesi de mevcut) istasyonlara bakin hatta metro haritasi basin yaninizda bulunsun....bircok yere metro ile gideceksiniz cunku.... gorulmesi gereken metro duraklari genellikle kahverengi cember hatta yer alir. (komsomolskaya, kievskaya gibi) ayrica mayakovskaya, ploşad revolutskiy, arbatskaya metro duraklari da ilginctir.

    4. novodeviçi mezarlığı ve kizlar manastiri: (kirmizi hattaki sportinnaya metro duragindan asagiya dogru yuruyorsunuz ve buluyorsunuz) nazim hikmetin yattigi novodeviçi mezarligi ve kizlar manastiri yanyanadir. kizlar manastirinin ici de cok guzeldir, firsat bulursaniz girmenizde fayda var. novodeviçi ise, bakimli ve guzel bir mezarlik, bu mezarlikta devlet sanatcilari, unlu komutanlar, yazarlar vs. yatiyor. nazimin mezarinin yaninda boris yeltsinin mezari var. mezarlikta ayrica çehov, mayakovski ve gogol gibi unlu rus sanatcilarin da mezarlari bulunmakta.... esasen buradaki en belirtilmesi gereken husus, nazimin novodevicide yatan sscb disindan gelen tek kisi olmasi, yani bir nevi tek yabanci nazim....

    5. tretikovskaya galerisi (i-ii) ve puşkin guzel sanatlar akademisi ve muzesi (bunlar merkezde, tretikovskaya i, ayni isimli turuncu hatta, ii park kulturu metrosunda kirmizi hat, puskin akademisi de kirmizi hat krapotkinskaya metrosunda ) ti'de 20. yuzyila kadar olan resimler ve heykeller bulunmaktadir ve gercekten gorulmesi gereken bir yerdir. (eger resim sanatina ilginiz varsa), tii'de ise 20. yuzyil sovyet eserleri vardir ve burasi da gercekten ilginctir. tii'nin disindaki park da, yikik anitlar parkidir ve sovyet doneminden kalan heykeller burada parka serpistirilmistir. yazin gidilen ve insanlarin mutlu mutlu dolastigi bir yerdir ve moskova belediyesince son donemde yapilmis ve su an kaldirilsin mi kaldirilmasin mi tartismalarinin yasandigi buyuk petro heykelinin (kolomba benzer heykel bu ara) en guzel goruldugu yerdir. puskin galerisi ise iki onemli binadan olusur, bir tanesi, modern avrupa-amerika sanatlarinin sergilendigi galeri (ki burada cezanne, van gogh, mone, mane, rembrandt gibi ressamlarin azinsanmayacak kadar serleri vardir.) bir de diger tum eserlerin bulundugu ana bina (troy hazinelerinin bir kismi da buradadir.)

    6. zafer parki: muhtesem bir ikinci dunya savasi muzesinin oldugu bir parktir. mutlaka gorulmesi gerekir. ii. dunya savasinda bircok insanini kaybeden bir ulus olarak ozellikle 9 mayislarda (berline giris gunu, halen bayram olarak kutlanir) bu meydanda super kutlamalar olur. (metrosu da lacivert hat park pobedi-zaten zafer parki demek) hem park olarak gosterisli ve guzeldir hem de muzesi superdir. parkta, ikinci dunya savasinda kurtairlan kentlerin sirayla kazildigi buyuk bir dikilitas (gravurlu) vardir. en tepede berlin yazar....

    7. vorobeyi gori parki-lenin (serce) tepesi ve universite: (ayni isimli metro kirmizi hat ile gidilir) guzle bir metro istasyonu vardir. istasyon nehrin ortasinaki koprude sizi birakir. kentin ortasindan nehir gectigi icin bu kentteki parklar gorsel olarak estetiktir. bu bu estetigin en guzel goruldugu parklardan birisidir. (bir digeri de kolomonskoe az sonra) yukari ciktiginizda da moskova manzarasinin en guzel goruldugu serce tepesine ulasirsiniz. burasi da lujniki stadini en guzel goreceginiz yerdir. (ne ise yarayacaksa:) saka bir yana kent manzarasinin guzel oldugu yerlerden en onde gelenidir. universite ise muhtesemdir. gorebileceginiz en guzel binalardan birisidir. 7 stalin binasindan birisi ve bence en guzelidir.

    8. stalin binaları: kentteki (yeni yapilan "manhattan" moscow cityden sonra ki cogunu turk firmalar yapmistir) en yuksek gokdelenlerdir. 7 tanedir ve hepsi devasa yapilardir. en guzeli universitedir. digerlerinin birisi disisleri bakanligi birisi ulastirma bakanligi birisi ukrayna oteli, birisi leningradskaya oteli diger ikisi de meskendir.

    9. arbat caddesi: arbat caddesi hediyelik esya dukkanlarinin oldugu, bizdeki istiklal barcelonadaki rambla caddesine benzeyen ama bu ikisinin aksine sadece yazin canli olabilen bir yaya caddesidir. gelmisken gorulmesinde fayda vardir. (metro smolenskaya disisleri bakanligi ucu veya diger ucu icin metro arbatskaya) stalin binalarindan birisi olan disisleri bakanliginin hemen yanindan baslar, aslinda caddenin bitisinden bir 15 dakikalik yuruyus mesafesinde de kizil meydan vardir. hediyelik esyalari bence arbattan alip zarar etmeyin metro partizankayada ismailovski pazari var, hem cesit bakimindan daha iyi hem de daha ucuz, bir de burada bizim karadenizde eskinden kurulan ilk orijinal rus pazarlari gibi insanlarin eski antikalarini sattiklari yerler de var. ama yazin aktif burasi acik hava oldugu icim kisin soguktan dolayi sadece birkac magaza acik....

    10. gorki park (park kulturi): scorpions'un "follow the mockba down to gorki park"inin gorki parki. (metro park kulturi kirmizi hat) romantik bir yer gibi dusunup de hayal kirikligina ugramayin diye yaziyorum, cok buyuk bir park, bir bolumu lunapark gibi, bir bolumunde gol var, nehirle paralel giden ve vorobevi goriye baglanan bir yaya yolu var ki orasi romantik iste....

    11. kolomonskoe: burasi hem park hem de acik hava muzesi, bir suru kilise var (rusyada en cok bulunan meryemin goge yukselisi ve kurtarici isa isimli kiliseler var) ayni isimli yesil hattaki metro duragindan inebilirsiniz buraya gitmek icin. kizlarin guneslendigi, piknik yapildigi ve kiliselerin ve diğer tarihi eserlerin gezildigi bir yer. burasi 17. yuzyilda carlarin bahcesi olarak gorev yapan bir yer. kisisel bir degerledirme de eklemem gerekirse moskova nehrinin hatta kentin en guzel doga manzarasinin bulundugu parktir efendim kendisi....

    12. caritsino sarayi: burasi da ii. katerina'nin moskovadaki sarayidir. esasen bahcesi ve parki guzeldir ve yazin gelinmesi gerekir.

    gelelim gece hayatina ve barlara......
    bayan yazarlarimizin affina siginarak asagidaki satirlari yaziyorum.
    turkiyede ve belki de diger ulkelerdeki bar mantigini unutun.
    bizim guzide ulkemizde barlar nasildir bilirsiniz. %90i erkek, hepsi bir kenarda durur, dans eden birkac yalniz kiz vardir ve onlara da yaklasmak isteyen bircok erkek... bizde genelde bar profili bu sekildedir. (cift gelip mutlu mutlu eglenenleri saymiyorum burada:) (sahildeki bol turistli barlarimizda oranlar biraz daha degisebilir)
    rusyada ise durum baskadir. burada %90 kizdir ve hepsi (cift degilse eger, her anlamda ciftten bahsediyorum, sakin iki kiz ne guzel diye atlamayin lezbiyen coktur) bardan yalniz cikmak istemeyen insanlardir.
    bu nedenle bara gidip orada eglenip (burasi onemli cunku rus kizlari kendisiyle dans edip eglenen, kendisine icki alan erkeklerle bardan sonrasini dusunur) ondan sonra gecenin ilerleyen saatlerinde sizinle disari cikabilen kizlardir. ama sakin ha, buradaki kizlari "fahise" gibi dusunmeyin, sadece sekse bakislari bizden farkli... esi olan, sevgilisi olan kiz esine ve sevgilisine cok baglidir. zaten buranin erkek nufusu az oldugu, erkekleri de nasil desem biraz okuz ve bu kizlara davranilmasi gerektigi incelikte davranmayi basaramayan tipler oldugu icin bulduklari adami kaybetmemek icin ellerinden geleni yaparlar....
    bu bir alternatif..
    yok ben barda falan ugrasamam direkt profesyonel hizmet istiyorum diyosaniz zaten kaldiginiz otel size saglar, yok ben daha macera ariyorum diyorsaniz ise intimcity.nl ve rusdosug.ru sitelerinden arama yaparak (istediginiz seks seklinden hangi dil bildigine kadar genis bir range'de) istediginiz kizlarla bulusabilirsiniz. bekarsaniz burada seks yapmadan gitmeyin derim ben...

    bir de olumsuzluklari yazalim:
    1. taksiler bizim bildigimiz gibi degildir, bir sistem yoktur, el kaldirirsiniz durur bir lada ciguli veya volga, soforle gideceginiz yeri ve fiyati tartisirsiniz anlasirsaniz gidersiniz, dil bilmeyenler icin sorun olabilir ama taksicilerin ekseriyeti orta asya turk kokenlidir, turkce anlayabilirler. zaten burada turkce ingilizceden daha gecerlidir.:)
    2. oteller deli pahalidir, o nedenle 1-2 yildizli kotu otellerde kalin, aile ve cocukla geliyorsaniz ise, mutlaka turla gelin, yada geceligi kisi basi 300-400 dolar odeyerek bir dort yildizli otelde kalin
    3. yiyecek pahalidir, disarida yemek yemek de moskovada ozellikle cok pahalidir, aslinda hersey pahalidir. ama neyseki her turlu restorani bulabilirsiniz, yerel tad ariyorsaniz grabli ve my my (mu mu) restorana gidin veya ozbek restoranlarini deneyin..
    4. en basit seyi bile anlamadiklarini goreceksiniz, uzulmeyin, dagilmayin, onlari boyle kabul edin, hicbir sekilde pratik bir cozumu algilayamayan bir kafa yapilari var, tahminim 2 nesil sonra normale doner..:)

    buyukelcilikle isiniz olursa metro kievskayada... bir de her yerde turk gorursunuz 2000e yakin turk firmasi vardir rusyada...ve ozelliklle son donemde turklerin imaji burada duzelmistir.

    herhalukarda 1 haftalik bir ziyaret hem rusyayi hem de moskovayi anlamanizi saglar ve guzel anilar ile donersiniz bu ulkeden...
520 entry daha
hesabın var mı? giriş yap