4 entry daha
  • bu hadisenin eğitimini uygulamalı olarak bir konteynırda almıştım. acayip heyecanlanıyor insan, valla yangın yerinde bu kadar ardinal yapmıyor bünye.
    şincik tarif edeyim...
    bir konteynırın içinde oda var ve burada katı/sıvı yanıcı maddelerle yangın çıkarılıyor ve bu odanın kapısı alevlenme en yüksek noktaya gelinceye kadar açık tutuluyor.
    ne zaman alevler her yeri sarıyor ve kapı kapatılıyor.
    sonra içten içe içerideki alevler hafiften sönüyor oksijen bittikçe ve yanıcı maddeler için için yanmaya devam ediyor, kara dumanlar çıkıyor bol bol...
    işte o noktada sende tam teçhizat (nomex takım, kask, solunum tüpü/maske, c tipi hortumla) yatar pozisyonda konteynıra giriyorsun ağır ağır.
    bir kişi kapıya yaklaşıyor ve normal prosedür olan kapı arkası ısı kontrolünü yapıp "alev var" uyarısını yapıyor o da eğiliyor.
    sende elinde hortumla sürüne sürüne kapının ardına kadar geliyorsun ve kökçünle beraber işaretleşip kapıyı çok hafif aralayıp içeri kısa kısa su işleyip kapıyorsun, yarım dakika sonra bir daha aynısını bu sefer süreyi uzatarak tekrarlıyorsun.
    amaç içerideki yanmanın hararetini düşürmek ve içeri oksijenin hücum etmesine müsaade etmeden su işleyerek kontrol altına almak.

    bu eğitim kısmı tabi biraz daha kontrollü oluyor fakat gerçek yangın yerinde backdraft'ın ne zaman insanın karşısına çıkacağı hiç belli olmuyor ve bu yüzden çok dikkatli olmak gerek yangına müdahale ederken...

    fdes eğitim birimi sundu.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap