• (mö 50.000-100.000)

    - hasan ben bizim pedere gıcığım.
    - abi nedir sıkıntı
    - adam kabilenin tek hakimi, her şey ona ait, yiyecek, içecek, kadınlar... aç mide uyumaktan, elimi sikmekten usandım!
    - doğrusun da, peder hepimizden güçlü, ona birşey yapamayız. bu dediklerini duyarsa kafamızı kıparır.
    - sus hasan, nerden duyacak sen söylemezsen. ben bir plan yaptım. mahmut'la recep'e de söyledim
    - abi anlatsana
    - sen, ben, mahmut ve recep beraber kıstırıcaz ve çullanıcaz kafasına. öldüresiye kadar dövecez, sonra da yiyecez ki gücü bize geçsin.
    - abi çok iyi düşünmüşsün. kadınları nasıl paylaşıcaz, fatma benim kimseye vermem.
    - ulan adamı yedik de fatma kaldı. hallederiz.

    ve kardeşler sözleştikleri gibi birleşmişler, babalarını tenhada vahşice öldürmüşler. sonra dördü birden keyifle babalarını çiğ çiğ yemişler, bu sayede adamın gücünü, saygınlığını, liderliğini ve sevgisini kazandıklarını sanmışlar.

    nitekim olmamış, hasan, hüseyin, mahmut ve recep tırt çıkmış. kimse onları siklememiş, üstüne herkes validenin etrafında örgütlenmiş ve pederlerine yas tutmuş. rahmetli şöyle iyiydi, böyle güçlüydü, kodumu oturturdu, saatlerce sevişirdi, başı hariç 20 cm'di felan derken adam efsaneleşmiş. birisi demiş en sonunda boğa kadar güçlü, adam boğa diye anılır olmuş. boğaya totem demişler, heykellerini yapmışlar, adaklar adamışlar, adına ziyafetler vermişler. sonra da tabular geliştirilmiş. kardeş sikmek ve boğa (totem) öldürmek yasak olmuş.

    kabileler birbiriyle ilişki kurdukça ve toplumsal hayat geliştikçe totemler paylaşılır olmuş, çoğalmış. tanrı demişler bir zaman gelmiş. çok tanrı olmuş, kafalar karışmış, öğretmek gerekmiş, din olmuş, din adamı olmuş...

    zamanın aklıevvelleri (belki şizofren belki epilepsi belki de müthiş bir üçkağıtçı bilinmez) bakmış nerde çokluk orda bokluk, böyle gitmez bu iş demiş. peygamberim diyerek vermiş küsküyü, tanrı bir tanedir ve ben onun adamıyım diye de halkı işletmiş. ne işe mi yaramış, adam cahil bir zavallıyken, koca bir imparator olmuş, kendine harem kurmuş.

    bir insanın en büyük hedefi değil midir saygınlık, kadın ve para? millet bu uğurda birbirini sikmiş çok da tın...

    (bkz: totem ve tabu)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap