2 entry daha
  • yavaş yavaş ismi daha fazla duyulmakta olan kurum. avrupa'daki büyük firmalar neredeyse bütün orman ürünlerinde fsc belgesi arıyorlar, bu da türkiye'de avrupa ile ticaret yapan firmaların ister istemez bu konuyla ilgili olmasını sağlıyor. türkiye'de de umarım bu bilinç oturmaya başlar.
    fsc'nin temel hedefi, kağıt, kereste, vb. gibi tüm orman ürünlerinin denetimli ormanlardan elde edilmesini sağlamak ve denetimsiz ağaç katliamlarına engel olmak. sizin ürettiğiniz ya da ticaretini yaptığınız ürünün onay alıp fsc belgesi alabilmesi için ürünün ormandan ilk çıkışından itibaren denetlenmiş olması gerekiyor. bunun sağlanması için haliyle sizin de fsc belgeli bir tedarikçiniz olması gerekiyor.
    örnek vermek gerekirse, türkiye'de kağıt ithal edip satan bir firmasınız ve fsc belgesi almak istiyorsunuz. finlandiya, brezilya gibi bir çok değişik ülkelerden kağıt tedarik ettiğiniz varsayalım. ancak tedarikçinizin de fsc belgesi varsa size bu belge veriliyor. tedarikçi de kağıdı üretirken selülozu, zartı zurtu hep fsc belgeli yerlerden almış olmalı. bu zincir ormanda ağacı kesen firmadan başlayıp son tüketiciye kadar gidiyor. ayrıca sadece bir ürüne fsc belgesi verilebiliyor. mesela finlandiyadan aldığınız kağıt fsc belgesi almış olabilir ama brezilyadan başka bir kağıt alıyorsanız bunun için yeni bir denetim yapılması gerekiyor.
    süreçleri biraz zorlu ve masraflı ama yaşadığımız dünyanın yaşanılabilir olmaya devam etmesi açısından çok önemli. burada kanımca en önemli görev son tüketiciye düşüyor. son tüketici bu konuda hassas davranıp böyle bir talepte bulunmazsa üreticilerin bu konularda hassasiyet göstermesi beklenilmez haliyle. o yüzden son zamanlarda elimden geldiğince kağıt, kalem vb. alımlarımda fsc sembolünü aramaya ve bu adı olabildiğince çok yere duyurmaya çalışıyorum.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap