24 entry daha
  • zayıflamada, bölgesel incelme ve selülit tedavisinde de kullanılan fiziksel bir fenomendir.

    aşağıda belirtilenler, zayıflama, bölgesel incelme ve selülit uygulamalarından yola çıkılarak belirtilmiştir, bilimsel bir geçerliliği en azından bu plaformda yoktur, yapılan kaynak araştırmalarından edinilen bilgiler doğrultusunda derlenmiştir, değerlendirme okuyanların inisiyatifindedir.

    öncelikle bahsettiğimiz konuların öncelikle tanımlarından başlayalım.

    zayıflama, kişinin sahip olduğu kilonun, boyuna ve fiziksel yapısına göre normal standartlara gelmesi için yapılan çalışmalar bütünü olarak tanımlanabilir.

    bölgesel incelme, kişinin fiziksel yapısından veya gündelik yaşantısından kaynaklı olarak bedeninde belirli bölgelerde oluşan kilolardan rahatsız olması ve kilo kaybının bu bölgelerde gerçekleşmesini istemesi olarak tanımlanabilir.

    selülit tedavisi, kadınlarda görülen kalça ve basen kısmındaki portakal kabuğu görünümüne sahip dokuların normal görünüme sahip cilt dokusu haline gelmesi için yapılan çalışmalar bütünü olarak tanımlanabilir. kilolu olan her kadının selülite sahip olduğu söylenebilir ama selüliti olan her kadın kilolu demek değildir.

    kavitasyon, medikal estetikte ses dalgalarının yağ hücrelerinin çeperlerinin parçalanması ile bölgesel yağ yoğunluğunun azaltılması olarak tanımlanabilir. peki bu teknoloji nasıl iş görür?

    yapılan araştırmalar, kavitasyon etkisinin yağ hücreleri üzerinde 25-40 kilohertz seviyesinde ultrason dalgalarının etkili olduğunu göstermektedir. ses dalgalarının tamamının kavitasyon etkisi mevcuttur ama yağ hücrelerinin parçalanması için gereken frekans budur. kavitasyon cihaz üreticileri, en iyi etkiyi yaratan khz seviyesinin kendi cihazlarındaki khz olduğunu iddia ederler, kısmen de olsa doğrudur. etkili bir kavitasyon uygulaması için khz gerekli ama tek başına yeterli değildir. cihazın sahip olması gereken özelliklerinden birisi de gücüdür. piyasadaki cihazların genelde gücü 40-80 watt arasındadır, 200 wattın üzerinde olan cihazlarda mevcuttur, ne kadar güçlü bir cihaz ile uygulama gerçekleştirilir ise sonuç o kadar etkili olacaktır der isek, yanlış bilgi vermiş olmayız.

    kavitasyon tam olarak ne yapar? uygulama bölgesinde cihazın başlığı ultrason jeli yardımı ile gezdirilir, bu gezdirme esnasında ses dalgaları vücut aracılığı ile omurgaya çarpar, omurga üzerinden iç kulağa ulaşır ve dış kulak aracılığı ile duyulandan daha yoğun bir ses duyarız. bu zararlı bir şey değildir, fiziksel olarak bir hasara neden olmaz, uygulama sonrasında sesin sürekli duyulmasından kaynaklı hafif bir baş ağrısı yapabilir, bu anlamda uygulanan kişinin endişelenmesini gerektiren bir durum yoktur. uygulamada ses dalgaları yağ hücrelerinin bulunduğu bölgede, yağ hücrelerinin yoğunluğuna sahip doku üzerinde mikro baloncuklar oluşturmaya başlar, bu baloncukları suyun kaynaması esnasında oluşan baloncuklar olarak değerlendirebiliriz( bu benzetme içinizde kaynama olduğu olarak anlaşılmasın). baloncuklar uygulama esnasında gitgide büyür, belirli bir büyümeye ulaştığında ya patlayarak ya da aniden içe çökerek enerji açığa çıkarır. bu enerjinin yapılan ölçümlerde 150 km lik bir hıza ulaştığı söylenmektedir. bu açığa çıkan enerji, yağ hücrelerinin hücre zarlarını parçalar ve hücrenin içinde bulunan trigliserit ve diğer maddelerin lenfatik sisteme karışmasını sağlar.

    ultrasonun canlı dokular üzerinde 4 farklı etkisi mevcuttur: termal etki, mekanik etki, kimyasal etki ve kavitasyon etkisi. termal etki, uygulama bölgesinde belirli bir ısının oluşmasını sağlar, bu ısının arttırılması ultrasonun yoğunluğu, frekansı, uygulama süresi, uygulama yapılan dokunun özelliğine bağlı olarak değişebilir. mekanik etki, uygulanan bölgenin ultrason dalgalarının uygulanan doku tarafından emilimi ve ultrason dalgalarının yönünde hareketlenme ile gerçekleşir. kimyasal etki, uygulama bölgesindeki hücrelerin geçirgenliğinin ve ph seviyesini değişmesi ile oluşur. kavitasyon etkisi ise, ultrason alanına maruz bırakılmış likit yapı içerisinde baloncukların oluşturulması, büyütülmesi, dalgalandırılması ve sonuçta patlatılması veya içe çökertilmesi ile sağlanır.

    kavitasyon sağlığa zararlı mıdır? medikal estetik uygulamalarda son 4-5 senedir kulanılan bu teknolojinin tespit edilen bir zararı yoktur, her teknolojide olduğu gibi belirli bir prosedür çerçevesinde gerçekleştirilmeyen uygulamalar sağlığa zarar verebilir, kavitasyonun da prosedür çerçevesinde uygulanmadığı taktirde zararlı olduğu söylenebilir. buna örnek olarak solaryumu verebiliriz, son aylarda solaryumun kanser yaptığı söylenmektedir, bunun çok fazla aslı yoktur, solaryum, güneş ışınlarının zararlı bir çok kısmı süzülmüş bir enerji ile gerçekleştiği bilinmektedir, normalde 7-12 dakika arasında gerçekleşen bu uygulamaya siz 20 dakika girerseniz, zarar görme ihtimalinizin diğerlerine nazaran çok daha yüksek olduğu aşikardır. zarar görmemek için cildinizin o anda sahip olduğu rengine ve sağlık durumuna göre değerlendirilmesi ve uygulamaya girilmesi gerekmektedir. kavitasyon uygulaması majör sistemler olarak tanımlayabileceğimiz solunum, dolaşım, sindirim, üreme gibi bölgelere uzakta olan bölgelerde gerçekleştirilmektedir, bu bölgeler üzerinde kötü bir etkisi olduğundan değil olma ihtimali risk taşıdığından ve bu riskleri yüklenmemek için dikkat edilir. kavitasyon uygulamalarının, yağ hücresi dışında diğer hücreler üzerinde zarar verici bir etkiye sahip olmadığı söylenmektedir. zarar verdiğine dair bir çalışmaya rastlanılmamıştır, böyle bir çalışma olmaması zarar verme ihtimalinin olmadığını da göstermez, bugüne kadar yapılan uygulamalardan zarar gören ve bu zararın kavitasyon uygulamasından kaynaklı olduğunu ortaya koyan bir sonuca da rastlanılmamıştır.

    kavitasyonu kimler yaptırabilir? her uygulamada olduğu gibi bu uygulamada da diğer kişilere göre daha fazla risk taşıyan gruplar da mevcuttur. gerçekleştirilen uygulama, kandaki yağ seviyesini belirli miktarda arttırdığı için vücudundaki yağ seviyesi kişi için sorun yaratacak düzeydeki kişilerin uygulamaya girmemesi tavsiye olunur. şeker hastası olanların, lipit sorun olanların, vücudunda metal protez olan kişilerin ( o bölgede yaptırmamaları yararlıdır), kalp ve damar sorunları olanların, regl döneminde olan kişilerin bu uygulamaya girmemeleri tavsiye edilmektedir.

    kavitasyon uygulama prosedürleri nelerdir? kavitasyon yaptıracak olan kişi, en az 3 gün öncesinden günde 2.5-3 litre su içmelidir. eğer bu uygulamadan fayda sağlamak istiyorsa kişi, bu suyu tüketmelidir, kavitasyon etkisi su olmayan bölgelerde neredeyse sıfıra yakındır. kişinin kanındaki yağ seviyesinde yükselme söz konusu olacağı için uygulamanın sınırı vardır, genel olarak cihazların çoğunda bu sınır en fazla 5 günde bir gerçekleştirilmelidir ve 1 saatin üzerinde gerçekleştirilmemelidir şeklindedir. uygulama sonrasında genelde başka teknolojilerle desteklenir, burada amaç kandaki yağın aktif olarak vücut tarafından harcanmasını sağlamak ve tekrar paketlenerek yağ hücresi haline gelmesini önlemektir. bunun için uygulama sonrasında lenf drenaj, pasif jimnastik, power plate, koşu bandı ve kondisyon bisikleti gibi araçlar tercih edilmektedir. önerilerden birisi de kardiyo yapmasını sağlamak ve metabolizmayı arttırıcı bir aktiviteyi 30- 45 dakika arasında gerçekleştirmesidir. kişi bunu yapmadığı taktirde bölgesel incelme sağlanabilir ama kilo kaybının yakalanma ihtimali azalır, vücut yağ içeriğini paketleyerek başka bölgede depolar.

    kavitasyonda bir seansta x santim incelmenin mümkün olduğu söyleniyor, doğru mudur? göreceli olarak doğrudur. kişinin sahip olduğu yağ potansiyeli ile doğru orantılıdır bu sonuç, eğer örneğin karın bölgesinde uygulama yapılıyor ve karın çevresi oldukça geniş ise, o kişide parçalanan yağ seviyesi de o oranda yüksek olacak ve santim olarak daha fazla sonuç alınacaktır. uygulama bölgesindeki yağ potansiyeli azaldıkça alınan sonuçlarda bu oranda azalacaktır.

    kavitasyon uygulamasının etkileri kalıcı mıdır? hiçbir uygulama gibi bu uygulama da kalıcı bir etkiye sahip değildir ama uygulanan bölgede yağ hücrelerinin yeniden oluşması diğer bölgelere oranla daha uzundur.
    kavitasyon uygulaması ciltte sarkmaya neden olur mu? eğer uygulanan bölgede yoğun yağ varsa ve bu uygulama neticesinde o bölgedeki yağ elimine edilebilirse, olabilir. bunu önlemek için cilt sıkılaştırıcı uygulamalar ile desteklenmesi gerekebilir.

    uygulamayı düşünen kişiler ne yapmalıdır?
    - size sunulan prosedürlere tamamı ile uymaya çalışın, hepsi sonuç etkinliğinizin seviyesi için önemlidir.
    - uygulama yapılan cihazların kalitesinden ve sonuçlarından emin olun.
    - uygulamanızı profesyonel olarak bu işi yapan kişiler ile yapmaya dikkat edin. uygulayıcının cihaz ile ilgili eğitim aldığından emin olun.
    - sonuçlar açısından beklentilerinizi çok yüksek tutmayın, medikal estetik uygulamalarda moral ve kararlılık çok önemlidir.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap