64 entry daha
  • genel bakış itibariyle romantik/drama gibi görünen film. fakat bu tür bir sınıflandırmaya sokulacak bir filmden bir şey beklenmeyebiliyor. o yüzden, türlerden bağımsız inceleme gereği duyuyorum bu filmi. filmde realist bir drama var ve bu romantik bir ilişkinin zamanla ölmesi içine güzelce serpiştirilmiş. hikayenin akışı olması gerektiği gibi veriliyor ve filmin temasına uygun olarak sigara çok güzel kullanılıyor. bunlar herhangi bir orta sınıf filmde bulunabilecek detaylar olduğu için, ben filmin bana vuran noktasını ve naçizane yorumumu getireyim.

    --- spoiler ---

    en baştan başlarsak filmin ismi kesinlikle muhtelif yerlerden uydurulmuş bir isim değil. ryan gosling'in gök mavisi gözleri de değil mevzu bahis. burada iki ana karakterin birbirlerine zıt karakterleri sembolize ediliyor, blue valentine ismiyle. eğer cindy'yi blue valentine olarak nitelersek -ki benim anladığım kadarıyla kendisi blue valentine- dean kesinlikle turuncu oluyor.* mavinin soğuğu çağrıştırdığını ve gördüğümüz fizik dersleri dolayısıyla da olarak da soğuk bir renk olduğunu biliyoruz. burada cindy'nin karakteri mavi renk ile tasvir ediliyor. bunun yanında, dean karakteri bunun tam zıttı turuncu renk ile nitelendiriliyor. (turuncu sıcak bir renk tabii) turuncu ile tasvir edilen bir ruh hali doğal olarak yaşam dolu ve daha samimi oluyor. mavi için de bunun tam zıttını söyleyebiliriz. bu durum sadece isim seçiminde de ortaya çıkmıyor tabii. film boyunca ışıklandırmaya, renklere ve diğer detaylara verilen önem ilk izlemede anlaşılıyor. daha da ötesinde, dean'in son sahnede giderken yanında bilimum patlayıcının patlaması ve bunların sahneyi turuncu bir havaya bürümesi de -benim gözümde- hangi kişilik renginin olması gerektiğine dair bir mesaj veriyor gibi. bir günlüğüne bir otel odasına gittikleri sahnedeki dean'in cindy'ye sigara içirmeye çalışması ve oradaki sigaranın turunculuğunun bir nebze olsun cindy'yle kesişimi ve karakter değişimi vurgusu gözlerden kaçacak gibi değildi. bunun dışında, zaten film buna benzer bir sürü detayla dolu.

    --- spoiler ---

    hiç beklemediğim şekilde beni dumura uğratan bir film oldu. kesinlikle harika bir yapım ve detay sevenler için bir hazine niteliğinde. kendisine buradan bir puan vermiyoruz, ama çok güzel bir film olarak niteliyoruz.
337 entry daha
hesabın var mı? giriş yap