9 entry daha
  • bir uçağa etki eden 4 ana kuvvet vardır;

    1- kaldırma kuvveti - lift (l)
    kaldırma kuvveti, uçağın havalanmasını sağlayan ve havada tutan bir kuvvettir. uçaklarda kaldırma kuvveti kanatlardan ede edilir. bir uçağın kanat yapısı ne derece büyükse kaldırabileceği ağırlık da aynı oranda artış gösterir. kanatlar ayrıca (bkz: yakıt tankı) olma özelliğine de sahiptirler.

    2- motor gücü - thrust (t)
    uçak kanatlarında kaldırma kuvvetinin oluşması için kanadının çevresinden belirli bir hız aralığında hava akımı geçmesi gerekir. uçağın hava içinde tutunabilmesi için gerekli olan hız uçağın motorları ile sağlanır. motorlar uçağa hareket kazandırdığı gibi ayrıca elektrik üretir, hidroliki pompaları çalıştırır ve basınçlı hava (pinomatik) üretirler

    3- geri sürükleme/havanın direnci - drag (d)
    uçağın hava akımına karşı gösterdiği dirençtir. bu direnç itme yönüne zıt olur. geri sürükleme kuvvetinin sebeplerinden bir kısmı meydana geliş şekillerine göre azaltılabilinir fakat tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
    geri sürükleme kuvveti meydana geliş şekillerine göre 3 kısıma ayrılır:
    - parazit drag : şekil ve yüzey sürtünmesi olarak incelenir. uçak yüzeyi havaya karşı akışkan bir madde ile boyanır, uçak yüzeyinde sürtünmeyi arttıracak cıvata, perçin başı çıkıntısı olmamasına dikkat edilir. ayrıca kış aylarında uçakların yüzeyindeki kar ve buzların temizlenmesi gerekir.
    - endükleme drag : kaldırma kuvveti ile oluşan geri sürükleme kuvvetidir.
    - profil drag : uçağın kaldırıcı yüzeyleri ile uçuş kumanda yüzeylerinin hucüm kenarlarında yüksek basınç ile oluşan sürtünme kuvvetidir.

    4- uçak ağırlığıweight (w)
    uçak gövdesi bir kitle olarak her cisim gibi yer çekimi kuvvetiyle karşılaşır normal olarak. uçak ağırlaştıkça sürükleme kuvveti büyür ve uçağın idaresi de aynı oranda güçleşir, manevra kabiliyeti azalır.

    uçaklar bu 4 etkenin ışığı altında uçarlar.

    uçak kalkışında ---------------------------- l > w, t>d
    düz uçuşta---------------------------------- l > w, t =d
    uçak inişinde-------------------------------- l < w, t >d (kademeli olarak)

    ayrıca (bkz: bernoulli prensibi)
130 entry daha
hesabın var mı? giriş yap