9 entry daha
  • cushing sendromu; glukokortikoidlerin (kortizolün) kronik, fazla ve uygunsuz salgılanması sonucu hipotalamohipofizer adrenal aksta ve normal ritimde bozulma ile ortaya çıkan sendromlar kompleksidir.

    ilk olarak 1899’da sir william osler tarafından tarif edilmiştir. 1912’de osler’in arkadaşı olan harvey cushing ilk vakayı yayınlamıştır. bunun hipofizer bir bozukluğa bağlı olduğunu ise bundan 20 yıl sonra bildirmiştir.
    olay hipofizer kaynaklı bir adenoma bağlı ise daha çok cushing hastalığı denmekte, adrenal kaynaklı olanlara veya eksojen acth veya glukokortikoidlerin yüksek dozda ve uzun süre verilmesiyle (iyatrojenik cushing) ortaya çıkan tabloya cushing sendromu ismi verilmektedir.
    genellikle 20-60 yaşları arasında kadınlarda daha sık ortaya çıkan tablo tedavi edilmediği takdirde çoğunlukla 5 yıl içinde ölümle sonuçlanır. hipofizer kaynaklı tablo ( cushing hastalığı) kadınlarda erkeklere göre daha fazla (kadın/erkek: 4-6/1) olup 30-40 yaş arası pik yapar. ektopik acth kaynaklı karsinoma bağlı olanlar 40-60 yaşlarında erkeklerde sıktır.
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap