442 entry daha
  • insanı zorla cihangirli yorumcuya dönüştürüyor yapılan abuk sabuk yorumlar. henüz klibin başındaki "masal" tanımıyla dahi amaçlarını çok güzel ortaya koymuşken redd, azıcık yorum yapması gereken yerde yönetmence kasıt içermesi muhtemel her ayrıntıyı kaçıranlara:

    evet, esasında klipte şiddetin yapmacıklığı çok belli oluyor. zaten konusu da bir nevi "masal" hitap ettiği kitle için. (aramızda polise taş, molotof atınca öldürülmenin hak edildiğine inananlar var.) sizce bu yapmacıklık ve aslında şiddetin tüm boyutlarıyla sergilenmekten kaçılıp (tarantino filmelirinin aksine) izleyiciyi yalıtacak bir estetik eksiği yaratılması boşa mıdır?

    tüm klip boyunca, surat ifadelerinden başka hiçbir şeyde gerçeklik kaygısına girilmemiş. yumuşak cop darbeleri çok aleni.. hemen pes eden, "emanetlere" dokunmayan polisler var. şiddetin en saf halinden uzak durulmuş ve estetik olarak tatmin edicilikten uzak kavga sahneleri de var. ve basit simgesel bir bölüm sonu canavarıyla final yapılmış. en başında tırsak alelacele yazdıklarını bitirmeye çalışan bir adam varken, uğradığı haksızlık konusunda karşı çıkma cesaretini bulan ve kendi devini deviren. yine de en sonunda topallayarak ve koşarak kaçan. ha unutmadan, yakıldığını gördüğümüz "kitap" çıkıyor sonunda yeniden. bütünlükten başka her şeyden kasıtlı olarak uzaklaştırılmış bir hikaye.

    öncelikle şu soruyu soralım masal şarkısının klibiyle ilgili: bu klip, daha destansı bir şekilde çekilse; nesnel koşullar dahilinde nasıl tepkiler alırdı, bir de hedeflediği öfkesi sonuna kadar haklı olan kitleyi şiddete çağırmanın felsefi riski nedir? anlattıklarını hala salt bir "akp/cemaat" karşıtlığına indirgeyerek algılamaya teşne bir gençliğe estetik bir şiddet övgüsü sunmaktansa gerçeklikten ve şiddetin tüm yıkıcılığından uzak bir fikir klibi sunmuşlardır, anarşizme popüler kültürün içinden bir işaretçi fişeği sallamışlardır. ajitatif ve propagandist bir duruştan kaçınmayı seçmişlerdir.

    boşuna değildir ki klipteki hiçbir sahne aklımızda ayrıksılaşamıyor. ama klibin bütüncül bir ruhu var insanı yakalayan. sanırım baki olması istenen de bu olmuş. redd candır.
891 entry daha
hesabın var mı? giriş yap