6 entry daha
  • efendim bilindiği gibi beşerîn tabîatı icabetmede ki, zatlar çeşitli mülkîyetleri edinme hissiyatıyla donatılmışlardır. allahü teâlâ insan ırkını yaratırken, zatlara bu arazı bahşetmişdir. filhakika bir insanın kölesini haiz olması, bir erkeğin hanımına sahip olması, tarlasını işler gibi işlemesi bunlar tabıat gereği vuku bulmuşlar, binahaleyh bunların reddî beşeri tabîatın, hatta haşa allahü teâlâ'nın reddî demekdir.

    farzediniz ki, zeminin efendisi olan insan, tabîî madenleri çıkarma hakkına sahip olmasın. böyle bir faraz i'zan dışıdır. biliyoruz ki allahü teâlânın bizlere bahşetdiği dereleri, tabîatta kendinden vuku bulmuş şirketlere kiralamak üzerlerinde hes kurdurdmak caiz hatta farzdır. netekim, allahü teâlâ'nın bizlere bahşetdiği, bilmukabele sehib olduğumuz en bir tabîî eşyaya hakimiyet hissiyatımızı îfa etmekdeyiz.

    filhakika, sadece akan suyu değil, allahü teâlâ yarattı demeden neft üreten bilimum bakterileri de patentlemeliyiz, ozanın ağzından çıkan şarkıyı sahiplenmeliyiz, sonrasında hakkaniyetiyle edindiğimiz mülkîyetimizi çitlerle çevirerek, bizler gibi insan-ı kamil olamamış baldırı çıblaklardan korumalıyız.

    bazı itikadı bozuk, habis kitlelerin eşya da toprak da allahü teâlâ'nındır, mülk allah'ındır demesine kanmayınız. o söz bizzat mülk allah'ın sevdiği bazı kullarınındır demekdir.

    sosyalizm tabîata, beşerî olana dolayisiyle allahü teâlâ'ya baş kaldırmakdır. *
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap