5 entry daha
  • george bush 1989'da başa geldiğinde amerika vietnam savaşı dolayısıyla bayağı buhrana girmiş, amerika'nın gücü sorgulanır olmuştu. bush ve üst düzey yetkililer, saddam hüseyin'in ve dolayısıyla ırak'ın kuveyt'i işgal edip körfezi ele geçirmesindan sonra, ırak'ın kolay durdurulamayacağını ve çok stratejik bir noktada bulunan körfezdeki etkisini kaybettiğinde büyük zararlara uğrayacağını hemen gördü.

    amerika dünyayı kurtarıyormuşçasına bir propaganda yaparak, japonya, fransa, ingiltere gibi müttefikler edinip, "çöl fırtınası" operasyonuyla, ırak'ı geri çekilmeye zorladı ve kuveyt'i kurtardı, dahası kendine "minnettar" etti. bu sayede, hem körfezde, kendine her zaman borçlu olan bir millet edinmiş; hem vietnam'da yaşadığı bozgunun üstünü örtmüş; hem de, gücü ve liderliği sorgulanan abd'nin, iktidarını ve kuvvetini yeniden ispat etmişti.

    biz de o sıralarda; binlerce insan ölürken, arka planda ne menem pazarlıklar ve olaylar yaşanırken, siyasetçiler, gazeteciler birbirlerine para yedirip, ziyafet çekerlerken, televizyon kanallarında "anaaa bombalar böyle mi ışık çıkarıyormuş", "ehehe bak bak, gördün mü gece çatışma olunca ne biçim oluyor, havai fişek gibi yaaa" dediğimiz bol ışıltılı görüntüleri izliyorduk.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap