• milliyetçi hareket partisi'nin öncülü olan parti.

    millet partisi, 1948 yılında mareşal fevzi çakmak ve osman bölükbaşı önderliğinde bir grup milliyetçi-muhafazakâr siyasî elit tarafından kurulmuştur1950 genel seçimlerinde % 3.1 oy alarak sadece osman bölükbaşı milletvekili seçilebilmiştir.

    demokrat parti iktidarının, aşırı solda yaptığı tevkife bir denge olması ve kendi siyasî geleceğini garantilemek maksadıyla millet partisi'ni 1954 yılında resmen kapattırmasının ardından, bu partinin eski kurucuları kısa bir süre sonra osman bölükbaşı'nın genel başkanlığında aynı yıl cumhuriyetçi millet partisi'ni kurmuşlardır. 1958 yılında türkiye köylü partisi'nin iltihakı üzerine cumhuriyetçi millet partisi, cumhuriyetçi köylü millet partisi adıyla siyasî hayatını sürdürmeye devam etmiştir.

    ckmp, 1961 genel seçimlerinde % 14 oy alarak chp ve ap'den sonra üçüncü parti olmuştur. 1962'de ckmp'nin ikiye bölünmesiyle osman bölükbaşı bu partiden ayrılarak millet partisi'ni ikinci defa kurmuştur. 1965 genel seçimlerinde ise aynı başarıyı yakalayamamış, ancak % 2.2 oy alabilmiştir.

    partinin, 22-23 şubat 1964'te kongresi'nde başta dündar taşer olmak üzere diğer arkadaşlarıyla birlikte bu partiye katılan ve kısa süre içinde partide etkin bir konuma gelen alparslan türkeş, 1965'te yapılan ckmp büyük kongresi'nde genel başkan seçilmiştir. yeni genel başkanıyla birlikte ckmp'nin 1965'ten sonraki çalışmaları, bir program ve teşkilat inşa etme ve benimsetme çabalarına odaklanmıştır. 1970'li yıllar ise yeni bir ad ve imajla birlikte kendini bütün milliyetçi camiaya kabul ettirme ve kitleselleşme sürecini ifade edecektir.

    24-25 kasım 1967 tarihindeki ckmp kongresinde "9 işık" olarak tanımlanan yeni doktrin, parti teşkilatına ayrıntılı olarak tanıtılmış ve parti programının çerçevesini belirlemiştir.

    ckmp'nin 8-9 şubat 1969 olağanüstü büyük kongresi'nde delegelerin büyük desteğini alan "milliyetçi hareket partisi" adı kabul edilmiştir. büyük kongreden sonra toplanan ilk genel idare kurulunda partinin amblemi "üç hilâl" olarak kararlaştırılmış ve aynı toplantıda mhp gençlik kolları için de "hilâl içinde kurt" amblemi benimsenmiştir.
    kaynak için (bkz:
    http://www.mhp.org.tr/tanitim/tanitim.htm)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap