4 entry daha
  • aleksandr puşkin tarafından 1825 yılında yazılıp 1831 yılında yayımlanan ama 1866 yılına kadar sahnelenmesi için devlet sansüründen geçemeyen 25 sahnelik trajedi oyunu. oyunda 1598-1605 yılları arasında 7 yıl rus çarı olarak hüküm süren boris godunov'un çarlığa geliş süreci ve sonrası anlatılmaktadır. oyun rus toplumunda o dönem oluşan bir söylenti olan, genellikle tarih kitaplarına yaşanmış bir hadise olarak geçmeyen ama hep bir soru işareti olarak kalan boris godunov'un çar olabilmek için selefi prens fyodor'un (ki meşhur korkunç ivan'ın oğludur) küçük kardeşi dimitri'yi öldürttüğü hikayesi üzerinden ilerler.

    godunov'un dimitri'yi öldürttüğü düşünülür çünkü fyodor zaten silik bir kişilik olarak bilinir yani fyodor'un elinden tahtı almak pek bir sorun teşkil etmeyecektir ve zaten godunov 7 yıl süren resmi hükümdarlık süresinin öncesinde de daha önce korkunç ivan tarafından koruyuculuğuna getirildiği fyodor'un yerine rusya'nın arka plandaki yöneticisi olmuştur. ve yine tarihte duraklama dönemi olarak bilinen bir zamana da denk gelince halk, ortaya aslında ben ölmedim suikastçilerin elinden kurtuldum diye fırlayan ve tarih kitaplarına sahte dimitri olarak geçmeyi başaran sahtekara hemen itibar etmiştir. adam hiç de fena sayılmayacak ordu toplayıp boris godunov'un üstüne sefer düzenlemiştir falan. yani zaten kalkıp altın orda devleti'nden rusya'ya geliyorsun, tatar soyundansın, kalkıp çar'ın sevgisini kazanıp rurik hanedanının hükmünü bitirip tahta geçiyorsun, sana karşı olan boyarları sürgüne gönderiyorsun bir de halkı bunalım ve karışıklık dönemine sokuyorsun. e tabi halkın da dimitri'yim olm ben ölmedim diyen adama inanmaması mucize olur.

    neyse oyun böyledir işte, öldürdü mü öldürmedi mi neler oluyor burda tarzındadır ve puşkin bu oyunu biraz da william shakespeare'in macbethadlı trajedisinden esinlenerek yazmıştır.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap