5 entry daha
  • deseler ki aga bir cumlede ozetle ortadogu ve latin amerikada amerikan barisini frenkce derim ki:
    (bkz: plus ça change, plus c'est la même chose)
    butun tellaklar degismeli ki ayni tas ayni hamam kalsin, aman dirlik ve duzen - ya da son devirde duymaya alistigimiz tabirle stabilite - bozulmasin. ayni teranenin memleketimizde duymaya aliskin oldugumuz versiyonu birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz şu günlerdir, hakverirsiniz ki su gunler pratikte her gundur...
    haksizlik etmeyelim bu her guclunun tasvip ettigi bir yaklasimdir, guclu bir duzen tatbik eder ve duzenin altinda kalanlarin degisim talebi bastirilamayacak raddeye ulastiginda degisimden taraf gorunmek adina ezilenlere sempati gosteren laflar soylenir, vaktiyle bastaci edilen yonetimler tukaka edilir. hatta guclu degisim icin senden benden hizli kendini atar ortaya ki yeni duzen kendi cikarina aykiri olacak temeller uzerine yukselmesin, ezilenler bir is basarmanin hakli gururuyla sarhos iken ayilinca aslinda hamamin da tasin da biraktiklari gibi durdugunu idrak ettiklerinde kendilerinde yeni bir devrim yapacak heves ve heyecani bulamasinlar.
    mubarak, esad, ben ali, kaddafi, saleh, pinochet, noriega, fujimori ve niceleri istikrar adi altinda demokrasi timsali amerikan devleti ve avrupa buyuklerince hos goruldu. hatirlayin fransa ben ali'ye, italya kaddafi'ye, amerika mubarak'e, esad'a, saleh'e devrilecekleri kesinlesene dek diktator demediler, ileri demokrasi sevdalisi akp de diktatore diktator diyecek haysiyeti gostermedi. amerikan barisi cift ata oynadi: hem diktatore hem halka fakat misirda da tunusta de gec kalmanin bedeli degisimin disina itilmek olunca libya'ya herkesten evvel kostular. amerikan barisi latin amerikada sol partiler birbiri ardina iktidara gelirken kolombiya panama ve meksika gibi onemli birkac kaleyi elinde tutarak kendini korumayi basardi ama arap bahariyla inaniyorum ki ya da amerikan ya da bati barisinin takkesi dustu keli gorundu. kimsenin yapamadigini mubarak gittikten beri halen tahrir meydanini dolduran zira o meydani doldurmazsa indirdigi musibetin yerini batinin yeni bir musibetle dolduracagini bilen misir halki yapti.

    amerikan barisinin arap bahari deneyiminden alinmasi gereken ders sudur: demokrasiden bahseden siyasetci basindan sonuna dek yigitce ve mertce eli kanli otoriter bir halk dusmanina ya da halk dusmani bir siyasi sisteme karsi tavir koymuyorsa ikiyuzludur, eline guc verirseniz o da bir halk dusmani olacak, colugunuzun cocugunuz rizkindan calacaktir, emin olunuz!
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap