86 entry daha
  • genç bir şaire mektuplar'ında anlattığına göre, iki sanatçı rilke'yi çok etkilemiş: jens peter jacobsen ve auguste rodin. rilke, söz konusu genç şaire bu iki sanatçının eserlerini mutlaka incelemesi gerektiğini anlatırken şöyle diyor:

    ''altı nuvel içeren küçük kitabıyla niel lyhne adındaki romanını bulup alın jacobsen'in ve ilk kitaptaki 'mogens' adlı birinci nuveli okumaya başlayın. kendinizi hemen yeni bir dünya içinde bulacaksınız, yeni bir dünyanın mutluluğu, zenginliği ve akıl almaz büyüklüğü sarıp kuşatacaktır sizi. bir süre bu kitaplarda yaşayın, içlerinde öğrenmeye değer göreceğiniz ne varsa öğrenin hepsini, ama her şeyden önce onları sevin. bin kat karşılığını göreceksiniz bu sevginin; şuna inanıyorum ki, bu sevgi gelişiminizin dokusuna karışacak, yaşantılarınızın, düş kırıklıklarınızın ve kıvançlarınızın en önemli ipliklerinden biri gibi yürüyüp gidecektir bu dokuda.

    yaratıcılığın içyüzü, derinliği, bir başı ve bir sonu olmayışı konusunda kendilerinden bilgi edindiğim kişileri saymak istesem, iki isim verebilirim ancak: birincisi büyük ama gerçekten büyük ozan jacobsen, ikincisi bugün yaşayan sanatçılar arasında bir eşi daha gösterilemeyecek yontu ustası auguste rodin.''

    bir de ona yardım etmesinin zorluğu hakkında, mütevazıca ve bilgelikle şunları yazıyor genç şaire:

    ''...tarifsiz yalnızlıklar içinde yaşayıp gidiyoruz, özellikle en derin ve en önemli konularda hepsinden çok büyüyor yalnızlığımız. dolayısıyla, bir kimsenin bir başkasına akıl verebilmesi, pek çok şeyin üstesinden gelinmesine bakıyor; böyle bir şeyin tek bir kez bile başarılabilmesi, bir sürü olumlu koşulun bir araya gelmesini gerektiriyor.'' (2. mektup, sy 14,15,16)

    büyük şair.
366 entry daha
hesabın var mı? giriş yap