6 entry daha
  • iskandinav mitolojisi'nde son savaşın hikayesi diğer iskandinav efsanelerinden farklıdır çünkü henüz olmamış bir olayın kehanetinden ibarettir. tanrıların alacakaranlığı olarak bilinen bu savaşa ragnarök adı verilmiştir. her şeyin yok olacağı ve dünyanın sonunun geleceği büyük bir savaştır. ragnarök bittiğinde hayatta kalan tek tük canlı yeni bir hayata adım atacak ve yaradılış döngüsü yeniden başlayacaktır.

    son savaşın temel sebebi, tanrı balder'in ölümüne neden olduktan sonra hapsedilen loki'nin kötü niyetidir. bir yılan, karısı sigyn ona acıyıp ağzına kap yerleştirene kadar loki'nin yüzüne zehir damlatmaktadır. bu sırada dünya'da her şey kötüye gitmeye başlamıştır çünkü iyiliğin ve güzelliğin kaynağı balder artık yaşamıyordur. bu da ragnarök'ün öncüsü ve sonun başlangıcı olur.

    sonunda bir gün loki zincirlerinden kurtulacaktır. başka ölümcül varlıklarla birlikte tanrılara kafa tutup onlarla savaşmaya başlayacaktır. kendisine yardım edenler arasında canavar çocuklarından kurt fenrir, dünya yılanı jormüngand ve yeraltı tanrıçası hel de vardır. hel, yeraltından bir canavar ordusu da getirecek ve buz devleriyle ateş devleri de saldırıya katılacaklardır. çok geçmeden devler, cüceler, tanrılar, insanlar, canavarlar ve her yaşayan varlık savaşa çekilecektir.

    ateş devi surtr ordusunu muspell krallığı’ndan yönetecektir. bu ordu pek çok tanrıyı öldürecek ve surtr da bereket tanrısı frey’i katledecektir.

    savaş başa baş gider ve kazanan olmaz. hem iyiler hem kötüler yok olacaktır. sonunda evreninin tüm nüfusundan geriye cesetlerden oluşan büyük bir dağ kalacak, hayatta kalmayı başaran tek tük yaratık arasında ateş devi surtr, birkaç insan ve dünya ağacı yggdrasil’in dalları arasında saklanmayı başarabilen birkaç hayvan olacaktır. surtr ölü bedenleri büyük bir ateşte yakarak ölüler arasında yaşayan kimse kalmadığından emin olacak ve evreni şeytan, cin ve canavarlardan tamamen kurtaracaktır. yok edici ateş çok uzun yıllar boyunca yanacak ve dünya denize batacaktır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap