392 entry daha
  • özellikle 2001 finallerinde arkadan 2, önden 1 kişi ile savunulduğunu ve arkasındaki 2 adamı da potaya sokuşunu dün gibi hatırladığım adam.

    double team'e alışıktık ama böylesini ilk defa shaquille o'neal ile görmüştüm. arkasında durmaya çalışan adamlar ise nba'in gelmiş geçmiş en iyi savunmacılarından biri olan 2.18m boyundaki dikembe mutombo + 2.13m'lük ayı matt geiger ya da yine aynı boyda olan todd macculloch olurdu. kariyerinin ilk yıllarında 2.30m boylarındaki manute bol'un ve gheorghe muresan'ın varlıklarından habersizce hücum edişini de hayretle izlemiştim. bu ikili ya da üçlü savunmaları dışarıya ya da backdoor oyunlarına çıkardığı basit ama akıllıca paslar ile çözmeyi de beceriyordu.

    2001 finallerinin ikinci maçında 28 sayı, 20 rebound, 9 asist ve 8 blok yapışını; 2000 finallerinde bir maçta tam 39 kez serbest atış çizgisine gidecek kadar durdurulamaz oluşunu; 1993 senesinde bir maçta 24 sayı, 28 rebound ve 15 blok ile triple double yapışını; üçlük ve serbest atış tehdidi olmamasına rağmen bir maçta 61 sayı atacak kadar büyük bir ofansif bir güç oluşunu; nba tarihinin en büyük oy birliği ile seçilen mvp'si olmasını ve başka başarılarını düşündükçe ne kadar büyük bir efsane olduğu daha iyi anlaşılıyor.

    nba tarihinin en iyi pivotlarını düşününce bazılarının aklına hemen wilt chamberlain, bill russell ya da kareem abdul-jabbar geliyor olabilir ama dönemin şartlarını ve modern basketbolun o zamanlardaki oyundan ne kadar farklı olduğunu çok iyi düşünmek gerekiyor. düşünün ki, günümüzde pivotlar için son derece normal bir boy olarak görülen 2.15m boyundaki wilt chamberlain kendi zamanında çok kalıplı olduğu için stilt lakabını alıyordu. yani günümüzdeki normal bir pivot bile 50'lerde, 60'larda ve 70'lerde fiziksel olarak büyük bir üstünlük kurabiliyordu. chamberlain, russell ve abdul-jabbar gibi isimlerin oynadığı dönemler düşünüldüğünde onları çevreleyen ve savunan diğer adamların onlardan çok daha kısa ve güçsüz beyazlar olduklarını görebiliriz. böyle oyuncular rakiplerine fiziksel açıdan bu kadar fark atmışken durum malesef koca bir ergenin, ilkokul çocuklarıyla maç yapmasına ve onları domine etmesine dönüyordu. chamberlain'in, russell'ın ve kareem'in emeklerini, basketbola kattıklarını ve insanlara basketbolu sevdirmelerini küçümsemeye çalışmıyorum. hepsi saygıdeğer oyunculardı. fakat biraz da onları savunan adamların yetersizlikleri sayesinde bu kadar yücelmişlerdir. eski olanın insanların gözünde her zaman daha iyi olduğunu da hesaba katınca demek istediğim ortaya çıkıyor.. kısacası benim gözümde shaq, hepsinden daha iyidir. modern basketbolun en büyük pivotlarından biri olan hakeem olajuwon ile ya da belki david robinson ile karşılaştırılması daha mantıklıdır fakat bu durumda da kazanan bence yine shaq olacaktır.
581 entry daha
hesabın var mı? giriş yap