10 entry daha
  • "utanmiyor musun bunlari yazmaya?" diyen polise "ama ben yazmadim ki, cevirdim" demis. elciye zeval olmaz.

    bence yanlis. adamlarin yaptigina karsi cikiyoruz, igreniyoruz ve daha burda yazamayacagim radikalce seyler hissediyoruz sonra biri bizi suclayinca "ben yazmadim ki, cevirdim" diye kurtulmaya calisiyoruz isin icinden.

    bir kere cevirmenlik en az yazarlik kadar önemli bir sey. bir cevirmen, okurla metin arasina giren kisidir, okudugunu nasil anliyorsa ona göre ceviren biri. tabii bu konuda onlarca düsünce, farkli taraflar ve teknikler var. bazisi can yücel gibi cevirir bazisi motamot, bazisi bilmem ne. ancak kimse cevrilmis bir metinde, hele edebi ve felsefi, yüzde yüz saydam bir cevirmenden bahsedemez.

    "utanmiyor musun bunlari yazmaya?" denildiginde "amina bile korum" demesi lazimdi.

    edit:

    bu entrymin eksilenmesini cok anlayamiyorum. ben funda uncu'ya yapilan muameleyi dogru görmüyorum ama hicbirimiz gerektigi zaman posta koyamiyoruz ve ne yazik ki okuduklarimdan funda uncu'nun da bunu yaptigini gördüm. geri adim atmiyorum, bence cevirmen en az yazar kadar eserden sorumludur ve cok önemli biridir. "ama ben yazmadim ki" demek hem teknik olarak hem de etik olarak dogru degil.

    son olarak:
    bu adamlarin hepsi cahil. benim de midemi bulandiriyorlar. sanat eseri algilarinin ne oldugunu senelerdir görüyoruz. iki meme gördüklerinde "cok müstehcen", hoslarina gitmediklerinde "ucube" diyorlar düsünmeden. laf edince de "egitimli olmaya gerek yok, göz var izan var" gibi cahil cevabi veriyorlar. bunlara boyun egmememiz lazim, ama egiyoruz. beni en cok rahatsiz eden de bu. köpekler istedi diye atlarin ölmemesi gerekiyor.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap