2 entry daha
  • 1987 secimleri, anap'in tartismasiz tartismali zaferiyle sonuclanmistir. anap 450 koltuklu parlamentoya tam 299 milletvekili sokarak tarihin en muzaffer partileri arasina adini yazdirmistir. tabii bu zaferin ardinda, %10'luk ulke barajina ilaveten bir de secim bolgesi baraji konulmasi yatar, zira anap'in oylari bir onceki secime gore %8 azalmistir aslinda. rabbena hep bana demokrasinin ilk adimlarinin atilmasi olarak niteleyebiliriz bu secimleri.

    secimlerin sonucundan memnun olan bir kesim de isadamlaridir. secimlerden sonra selim edes "boyle bir iktidara ihtiyacimiz vardi", banker kastelli ise "halk hamlelere devam dedi" aciklamalarinda bulunmustur. bu laflarla ne demek istediklerini tabii daha sonra daha iyi anladik.

    bu secimlerde siyasete yeniden donen bulent ecevit, partisinin oyu %8.5 ile kalinca baraji asamamis, sodep'in oylarini da azaltmistir. turkiye solunun kafasini yillar boyu utuleyecek olan "sol birlessin" teranesinin tohumlari da bu vesileyle atilmistir diyebiliriz, zira inonu secimden sonra "ecevit oylari boldu" cikisini yapmistir. tabii bir diger ilginc nokta, secimlerden bir gun sonra ecevit'in siyaseti biraktigini aciklamasidir. siyaseti cok guzel birakmistir kendisi, tarih bunu yaziyor zaten.

    gene baraja takilan bir diger siyasetci necmettin erbakan, secimlerin mesru olmadigini iddia etmistir. mesruiyet sikintisini, bir dahaki secimlerde mhp ile secim ittifaki yaparak asacak, turkiye yakin tarihinin en muhtesem donemi olan 90'lara damgasini vurmayi bilecektir.

    bu secimlerde aday olup da kazanamayanlar arasinda hulya kocyigit (anap), ismet sezgin (dyp) ve nahit mentese(dyp) de vardir. nahit mentese bu secimi kazanamamasinin acisini 90'larda ulkeden bir guzel cikarmasini bilmis, hep gulen iyi guler diye bir deyimin olusmasina katkida bulunmustur.

    her devrin milletvekili, bakani ve burokrati cemil cicek'in de siyasete tanitildigi secim budur. bu yuzden yozgat'i hic affetmemek lazim aslinda. gene antalya 1. siradan meclise giren deniz baykal'i da unutmamak lazim. bolgesel baraj biraz daha ise yarasa shp antalya'dan o tek milletvekilini de cikaramayacakti. kismet.

    unutmadan, bu secimde mecliste tam 6 adet kadin milletvekili yer almistir. biri zaten imren aykut. oyle de bir durum soz konusu.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap