5 entry daha
  • iste vesayetin zirvede jubile yaptigi secim. yillarca bariscil cozum onerilerinin uzerine gidilen kurt sorunu ile sol hareketi bitir, "irtica" olarak adlandirdigin refah partisi'ni kapat ve oylarini yuzde 10'a yakin azalt, apo'nun yakalanmasi ile secimlerden ulusal sol ile milliyetci sag birinci ciksin. bir rivayete gore orduevlerinde kirk gun kirk gece eglence duzenlenmis denir. evren pasa bu secimin serefine bir suru yagliboya tablo yapmistir.

    hakikaten bu secimin ozeti bu idi. apo'yu yakalayan ecevit birinci, apo uzerinden siyaset ile 1991'den beri oyunu yukselten mhp ikinci oldu. reformu birakip statukoya angaje olan kentsoylu ama karaktersiz anap ve 90'larin mimari kirsal kesimin gururu dyp, yarattiklari surecin uvey evladi konumuna dustu.

    bu secimlerden sonra "mhp merkez saga oynayabilir, artik yeni merkez sag mhp'dir" falan dendiydi. hey gidi. o zamanlar "fazilet'ten kurtarmak" resmi soylemdi anaakim medyada.

    neticede 20.yy turkiyesinin sonuna yakisir bir secim olmustu. sonra gelsin krizler, gitsin anayasalar. apo idam olsun mu olmasin mi tartismalari... kemal dervis, ecevit'in hastaligi.

    bundan sonrasini bilmeyen liseli zaten, boylece 1983'ten 1999'a genel secimler kusagimizin sonuna gelmis bulunuyoruz. 5 sene sonra da 2002 secimlerini anlatiriz.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap