7 entry daha
  • türkiye tarihini değiştiren olaylardan biridir. kasım 2002'de akp, siirt'te sandık kurullarının oluşturulmadığı ve 700 kişinin oy kullanamaması nedeniyle seçimlerin iptali için başvurdu. ysk seçimi iptal etti. bağımsız aday seçilen jet fadıl da milletvekili olamadı böylece. birinci aday mervan gül istifa edince yerine tayyip erdoğan aday olabildi.

    seçimlere sadece barajı geçen akp, chp bir de bağımsızlar katılacaktı. (unutmamak gerekir ki dyp %9.5, mhp ve genç parti de hatrı sayılı oy oranlarıyla meclise girememişti.) bu arada anayasada bir maddede değişiklik yapılarak erdoğan'ın seçimlere girilebilmesi sağlandı. gerçi ahmet necdet sezer "öznel ve kişisel" diyerek veto etse de chp'nin de desteğiyle değişiklik tekrar köşke gönderildi. sezer de bu sefer kabul etti.

    akp adayları ve jet fadıl'ın milletvekillikleri düşmüştü. jed fadıl, hala bir davası olduğu için hapse geri gönderildi. yapılan itirazlar sonuç vermedi ve erdoğan seçimlere girdi. girerken bir yandan da ırak tezkeresinin reddedilmesi şokunu yaşamaktaydı.

    3 kasım seçimlerinde aslında dehap %33.11 ile en yüksek oyu almış. onu %17.62 ile akp ve %8 ile chp takip etmişti. fadıl akgündüz de meclise girecek kadar oyu almıştı. sonuç olarak akp 2, bağımsız 1 milletvekili kazanmıştı.

    akp'nin çok önem verdiği 9 mart seçimlerinde ise akp oyların %84'ünü alıp, 3 milletvekilini de kazamıştı. onlardan biri recep tayyip erdoğan olmuştu.

    böylece dyp'nin ucuucuna barajı geçememesi, yeni türkiye partisi ve kemal derviş, dsp'nin erimesi ve genç parti ile oldukça hareketli geçen seçim dönemi böylece sona eriyordu. sonrası da malum.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap