2 entry daha
  • muhtemelen acemiliğinizi yaptıktan sonra, buraya geleceksiniz. son dönemde burada bu şekilde bir uygulama var.

    öncelikle şunu söyleyeyim : pek dillendirilmese de, keşan "sürgün yeri" olarak bilinir. kıbrıs'tan sürülenleri, asker kaçaklarını, ipsala huduttan sürülenleri, komando birliklerinden sürülenleri, geçmişte yaralama, hırsızlık gibi suçları işleyenleri ve bakaya kaçaklarını buraya toplarlar. ya da bazılarına göre nesillerdir süren tesadüftür bu.

    neyse birliğe ilk geldiğinizde, eli yüzü düzgün olanlar kapışılır ve haberci, yazıcı, şoför, orduevi, revir çavuşu, nizamiye nöbetçisi, rdm'de görevli asker gibi önemli görevler verilir. diğer bu saydığım askerlerin çoğunluğu ise, nöbet tutamaz raporuna sahiptir, sadece içtimalara katılırlar.

    neyse tabur tabur yazacak olursam :

    1) ipsala 1. hudut taburu

    4. mekanize içerisinde düşebileceğiniz en iyi yerdir. karargahında playstation 3 gibi imkanların bulunmasının yanı sıra, yemek kalitesi daha iyidir. ayrıca hudut olduğu için, askerleri seçmedir.

    herhangi bir sorun yaratma ihtimali olan askerler katılıştaki psikolojik değerlendirmeden sonra huduttan keşan'a sürülürler. buradaki asker grubu bu yüzden nispeten daha az sorunludur.

    burada çarşı izinleri 2 haftada 1 gerçekleşir. içeride internet bağlantısı bulunmamaktadır ama askerler arasında vodafone hatlı 3g'li telefonlar yaygındır. ben bir şey demedim, siz buradan mesajı aldınız, aldınız.

    karakollar da ise, askerlerin tek sıkıntısı "sıkılmaktır" genelde askerler karakolda bulunmaktan hoşnuttur. pek şikayetçi olanı görmedim. karakollar da dahil lig tv mevcuttur.

    2) topçu taburu

    askerlerin ifadesiyle "beterin, beteri" yer olarak merkeze biraz daha uzaktadır ve ulaşım açısından bozuk bir yola sahiptir.

    burada eğitim ve spor faaliyetleri pek gerçekleşmez. askerler günde 4 saat nöbet ve içtimalardan başka bir şey yapmazlar. buradaki bazı askerler en hafif tabiriyle "sıkıntılı" olduğu için, belli bir grubun üzerinde çok fazla yük vardır.

    düzenini kurabilen kısa dönemler burada çok rahat ederler. kendilerine hitap da genelde "abi" şeklindedir.

    çarşı izinlerini bataryadan bataryaya değişir. bazı yerlerde haftada 1, bazı yerlerde 2 haftada 1, bazı yerlerde ayda 1'dir. gazete ve internet bulunmamaktadır ama lig tv vardır.

    alternatif yemek olarak da, önceleri pide çıkıyordu ama şu an kaldırıldı. tostları tüketmenizi önermem. yemek ne çıkarsa yiyin. buna mecbursunuz.

    3) lojistik destek

    adının lojistik olduğuna bakmayın, uzun bir süre su ve kalorifer sorunu vardı. askerler yıkanmak için, başka kışlalara gidiyordu. şu an böyle bir durum söz konusu olmasa da, hala teknik sıkıntılar var. asker sayısı nispeten az ve merkeze nispeten daha yakın.

    merkeze yakın olduğu için de, askerler "tellerden" bir şeyler sokmanın yolunu bulmuşlar. içeride de bu yüzden bir çok şeyi bulabiliyorsunuz.

    askeri anlamda ise, pek yoğunluk yok burada da. 4 saat nöbet ve içtimalar var. askerler genelde "sıkıldıklarını" ifade ediyorlar.

    çarşı izinleri 2 haftada bir. internet ve gazete yok. yemekler topçu taburundan getiriliyor ama yemeği lojistik'e bağlı askerler yapıyor. tosttan başka bir şey yok. tost da "içerik açısından" çok kaliteli değil. çıkan yemekleri yeseniz, iyi edersiniz.

    4) tevhid kural kışlası

    diğer kışlalara göre tesis ve alternatif yemek olarak daha avantajlı bir yer. içerisinde şu anki askerin işindeki iyiliğinden de kaynaklı güzel bir pideci var. o pidecinin yanında da güzel bir halı saha var. entry tarihiyle askerler bu sahadan bolca yararlanmaktaydı. bunun dışında çevre düzenlemesi de, oldukça iyi. lig tv'si de mevcut.

    kışlanın içerisinde tank taburları var. tankların bulunduğu yerde de tuvalet olmaması gibi teknik eksiklikler var. ağaç altları ile idare ediyor askerler. gene de askerler pek şikayet etmiyorlar. sanırım diğer arkadaşlarının şartlarına göre daha iyi şartlarda oldukları için susuyorlar. karargah kısmı ise, tank kısmına göre daha iyi. hem yoğunluk, hem de teknik imkanlar anlamında.

    nöbet açısından, bu kışlada araç giriş çıkışı olmadığı için, nöbet tutan askerler rahattır. ayrıca içeride internet var ama gazete yok.

    ulaşım olarak da, kışla dışarıda kalıyor. askerler şehir merkezine ulaşımı otostopla sağlıyorlar. yerli halk da alışmış, askerler el kaldırmadan duruyorlar.

    5) hava savunma bataryası

    tevhid kural kışlasının karşısında yer alıyor. çok fazla asker olmadığı için, pek problem bildiren de olmadı. kendi halinde bir yer.

    oraya düşerseniz, çektiğiniz kura için "orası neresi lan" yorumu yaparlar.

    6) tugay karargahı

    şehrin içinde. çarşılarda bu avantaj, vasıta ile zaman kaybetmelerine gerek kalmıyor. burada dışarıya sürekli birileri çıkıp girdiği için de, gazete, dergi, yiyecek, içecek bulmak sıkıntı olmuyor. nizamiyede nöbet tutan bazı komutanları da kafalamışlar, dışarıdan lahmacun da söylüyorlar.

    kısa dönemler genelde memnun, kendilerine "abi" diye hitap ediliyor. diğer askerler arasında da ciddi bir devrecilik olduğu söyleniyor.

    özetle, içeride çok fazla imkan yok ama dışarıdan bir şekilde hallediliyor.

    7) ordu evi personeli

    ordu evi personeli, ordu evinde, astsubay ve subay misafirhanesinde, lojmanlarda ve aile kantininde çalışıyor. mesai saatleri uzun, genelde de yorulacak kadar çok çalışıyorlar. kısa dönemleri ise ordu evi personeli olarak seçmiyorlar.

    "kafam rahat" diyip memnun olanı da var, olmayanı da var. misafirhaneler de olanlar çok rahat ama bunu ekleyelim.

    8) mehmetçik dershanesi

    herkes hem fikir bu konuda. yapılabilecek en kıyak askerlik diyorlar. seçilenler memnun, seçilmeyenler kıskanıyor. görmedim, bilmiyorum ama durum bu.

    9) çarşılar

    halkı askere alışmış, cumartesi ve pazarları kentte abazan rüzgarları esiyor. çarşıda da bir çok şeyi bulabiliyorsunuz. askerler düzgün bir kahvaltı için otellerden başlayıp, internet cafe ve cafeler derken takılıyorlar işte.

    ayrıca

    (bkz: keşan/@uhc)

    ...

    girdiğim ve girebileceğim en uzun entry bu. rabbim bu susera bir daha bu kadar uzun entry yazdırmasın.
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap