2 entry daha
  • "...bütün bu tarihsel olaylar bir yana, dinsel eğitim, ulaşabildiği insanlara, bir şiddet kültürü vermişti: korkutmalar, cehennem azapları, yanmalar, ateşlere atılmalar, insanımız, yüzyıllar boyu günlük hayatında hacıdan hocadan, dedesinden atasından, anasından babasından bu şiddet kültürünü alıyordu. trenlerin camlarına taş atan, sokak lambalarının fincanlarını kıran, şampiyonluğu kaybedince öfkeyle, kazanınca bu kez sevinçten ortalığı yıkıp geçen insan davranışlarında, o şiddet kültürünün bir etkisi yok muydu? kan davası, orta asya kökenliydi, ama islam kurallarıyla da pekişmiş ve bugünlere gelmemiş miydi?

    erzincanlı müslüm koca, 52 günlük oğlu mirzap'ı diri diri keserek allah'a kurban ediyordu. müslüm koca, 1962 yılında bir iftiraya uğramıştı ve kurtulunca ilk doğacak oğlunu allah'a kurban adamıştı. müslüm koca, ilhamını acaba hangi kültürden almaktaydı?

    türkiye'de örülen kuran kursları ağı, imam hatip okulları, dini vakıflar ve yurtlar, acaba kuran ve hadislerin günümüze ışık tutucu olduğunu yayarken, toplumumuzda hangi geleneği, hangi kültürel mirası besliyorlardı? ve onlara karşı ayetlerle hadislerle cevap verme telaşındaki "laiklerimiz" hangi ideolojik ve kültürel zemine kaymışlardı?

    kafirin kanı helal kılınmıştı.

    yahudiden hıristiyandan dost edinmeyin denmiş, osmanlı tarihinde onlar da "kafir" kategorisine sokularak üzerlerine sefer edilmiş, toprakları fethedilmişti.

    türkler de islamın kılıcından nasiplerini almışlardı. emeviler, on yıllarca "kafir" türklerin kanını dökerek, müslümanlığın gereğini yapmışlardı.

    alevi kılıçtan geçirilmiş, dağlara sürülmüştü. şeyhülislam fetvaları, alevi kanına "helaldir" diyordu.

    evet, çıkıp denebilir ki: "bütün bunlar barış içindir, herkes müslüman olunca insanlık da sonsuz bir barışa ulaşacaktır".

    bu sonsuz barışa nasıl inanılacaktı ki...

    peygamberin dört halifesinden üçü bıçaklanarak öldürülmüştü. ömer, osman ve ali'yi hançerleyenler de müslüman değiller miydi?

    islamın barışında kim için can güvenliği vardı, peygamberin torunları bile zehirle kılıçla öldürürüldükten sonra!" - turan dursun
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap