6 entry daha
  • erken dönem gangsta rap çalışmalarının çoğunda ritmik açıdan funk'ın etkisi büyüktür. aklıma gelen en iyi örnek nwa'nın straight outta compton albümü. albümdeki davul ve bas yürüyüşleri atmışların soul/funk müzisyenlerine yakındır. örnek olarak, daha sonraları ingiltere'de dnb, jungle gibi müziklerin temelini oluşturacak olan g.c. coleman'ın amen break'inin düşük metronomlu hallerinin albümdeki bir çok parçanın temelinde bulunmasını göstermek mümkün.

    amerika'daki zencilerin rap'in yükselişinden önce icra ettikleri birincil müziğin funk, daha öncesinde de jazz olduğu düşünülürse, aslında yine karakterini amerika'daki zenci kitle ile oluşturan rap müziğinin funk'tan bu kadar etkilenmesi normaldir, ancak doksanların yarısından sonra, gangsta rap mainstream bir janr haline geldiğinde müzikteki bu funky altyapı yok olmaya başlamış, müzik ritmik açıdan basitleşmiş, sadece agresif, hızlı bir biçimde rap yapmaya dayanmaya başlamış, underground halden çıkınca protest havasını* da kaybetmeye başlamış, hem müzikal açıdan, hem de içerik bakımından karakterini kaybetmiştir.

    örnek olarak, straight outta compton'daki parental discretion iz advised ve express yourself parçaları sapına kadar funky parçalardır, günümüz gangsta rap'i ile karşılaştırıldığında müzikal altyapıdaki değişimi rahatça görmek mümkündür.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap