1 entry daha
  • kisisel olarak en cok girdi yazilan meslek gruplarindan biri olmasina ragmen (bkz: fatih terim), (bkz: aykut kocaman) (bkz: zico) (bkz: alex ferguson) (bkz: doc rivers) (bkz: boyle gider) kendisi ile ilgili tanim yapilmamis meslek grubu.
    tanim olarak sporu yapacak kisinin veya takimin basarili olmasi icin onu yonlendiren, yoneten kisi denebilir. bir nevi bir sirkette departman muduru ile benzerlik gosterir. populer oldugu icin futboldan ornekle aciklarsak:
    sorumluluklari: takimin, yonetim tarafindan belirlenen hedeflerini yerine getirmesi icin, yine yonetimin kendisine sundugu butce dahilinde takimi olusturmak, oyuncularin kisisel gelisimi icin gerekli olanaklari saglamak (kurmaylarini secmek- antrenor, kondusyoner, kaleci antrenoru vs), takimi bir butun halinde isleyen bir sistem haline getirmek ve oyunculari motive etmek.
    bu gorevler, bir sirkette departman yoneten mudurun sorumluluklari ile hemen hemen tamamen ortusuyor. benim merak ettigim; milyonlarca dolarlik bir endustri olmus gunumuz futbolunda, milyonlarca dolar harcayan buyuk klupler teknik direktorlerini niye diger buyuk sirketler gibi egitimden gecirmezler. yoksa geciriyorlar da biz mi duymuyoruz?
    bir cok buyuk sirket yoneticilerini efektif yonetim konusunda egitimden gecirir. iyi eleman nasil secilir (teknik beceri ise alnima konusunda parametrelerden sadece biridir, elemanin uyumu, takim oyuncusu oldugunu anlamak ile ilgili kriterler ve teknikler vardir- tabii futbolda butun performans gozler onunde oldugu icin buna cok gerek olmayabilir)? istendigi gibi performans gostermeyen eleman nasil gelistirilir? nasil motive edilir? butun bu fonksyonlar icin teknikler mevcut. herseyden once topluma acik demeclerde neleri soyleyebilir neleri soyleyemez (cok yuzeysel, hukuki bir egitim). bu hukuki egitim sahsi kanaatimce butun oyunculara verilmelidir, boylece mac sonu roportajlarinda neyi nasil soyleyip soylemeyecekleri konusunda oyuncular da bilgilendirilmis olur. bu egitimlerin buyuk kismi oyle defterli kalemli gunler suren egitimler degil, bir kac saatlik bilgilendirme toplantilari.
    sahsi kanaatime gore profesyonel futbol klupleri teknik dirketorlerini (ve oynucularini) bu tarz egitimlerden gecirerek performanslarini arttirabilirler.
hesabın var mı? giriş yap